Erdogan en het huilende martelaarmeisje

President Erdogan kust een meisje in uniform nadat hij haar bij een congres van de AK-partij op het podium heeft gehaald. Beeld anp
President Erdogan kust een meisje in uniform nadat hij haar bij een congres van de AK-partij op het podium heeft gehaald.Beeld anp

Was het een voorbeeld van wat ver doorgevoerd nationalistisch enthousiasme, of toch eerder een vorm van kindermishandeling? De manier waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een jong meisje bejegende op nationale tv heeft in ieder geval voor flink wat consternatie gezorgd.

Iris Ludeker

Erdogan sprak zaterdag voor een lokaal congres van zijn AK-partij in de Zuid-Turkse stad Kahramanmaras. Toen zijn oog viel op een in militair uniform gehuld meisje, trok hij haar - huilend en al - het podium op. "Kijk wat je hier ziet", riep hij de zaal enthousiast toe. "Ze heeft een Turkse vlag in haar zak. Als ze martelaar wordt, zullen we een vlag over haar lichaam leggen, als God het wil." Nadat het meisje beaamd had dat ze tot alles bereid was, kuste de president haar en liet haar weer gaan.

Vooral de opmerking over het potentiële martelaarschap van een kind, joeg menigeen in Turkije op de kast. Hoe kies is het om over de dood van een kind te spreken, en er dan ook nog 'als God het wil' aan toe te voegen? Sowieso menen Erdogans tegenstanders dat hij mensen en gelegenheden zoals begrafenissen misbruikt om politieke propaganda te bedrijven. Erdogans opjuttende woorden sloegen bij zijn eigen achterban in ieder geval aan. 'Baas! Neem ons mee naar Afrin!', klonk het.

Het congres stond in het teken van de strijd in die Syrische regio, waar Turkse militairen vechten tegen Koerdische strijders van de YPG-militie. Ondanks een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die dit weekeinde besloot tot een dertig-daags bestand in heel Syrië, gaat die strijd gewoon door: de Turkse overheid voelt zich niet gebonden aan de resolutie omdat ze de YPG beschouwt als terreurorganisatie. Zelfs stuurt ze extra politie-eenheden naar Afrin, waarschijnlijk om te vechten in stedelijk gebied.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden