Erdogan: doodstraf snel weer invoeren

President Erdogan woont en begrafenis van een slachtoffer van de mislukte staatsgreep. Beeld afp
President Erdogan woont en begrafenis van een slachtoffer van de mislukte staatsgreep.Beeld afp

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen weer moet worden ingevoerd. De regering gaat hierover in debat met de oppositiepartijen.

Erdogan hield vanavond een toespraak voor zijn aanhangers bij zijn huis in Istanbul. Daarbij werd hij regelmatig onderbroken door mensen die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. "Wij kunnen deze eis niet negeren", zei Erdogan. "In een democratie krijgen de mensen waar ze om vragen."

In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen voltrokken. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie.

Erdogan zag er tijdens zijn toespraak ontspannen uit. Hij lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. De Turkse president benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. "Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant", zei hij. Wel riep hij zijn aanhangers op om de straten en pleinen zeker tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet volledig geweken is.

Lies hier een interview met oud-Europarlementariër Joost Lagendijk, die stelt dat president Erdogan versterkt uit deze strijd komt. "Hij is als grote winnaar naar voren gekomen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden