Erdogan blijft hard optreden en wil doodstraf herinvoeren

Turkse president Erdogan, samen met zijn vrouw Emine, tijdens de onthulling van het herdenkingsmonument voor het presidentiële paleis. 
 Beeld AP
Turkse president Erdogan, samen met zijn vrouw Emine, tijdens de onthulling van het herdenkingsmonument voor het presidentiële paleis.Beeld AP

De Turkse president Erdogan blijft zich onverminderd hard opstellen tegen de plegers van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Tijdens de herdenking daarvan zei Erdogan dat als de volksvertegenwoordiging besluit de doodstraf weer in te voeren, hij daar onmiddellijk zijn handtekening onder zet.

“De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van nu af aan geen rust meer vinden”, zei Erdogan afgelopen nacht in een toespraak tot het parlement in Ankara, dat vorig jaar werd beschoten door muitende militairen. Toekomstige terreurgroepen of coupplegers zal hij de hoofden afrukken wanneer zij een bedreiging vormen voor zijn bewind, aldus de president.

Erdogan heeft de noodtoestand voor de vierde keer verlengd, wat betekent dat hij zonder inmenging decreten kan uitvaardigen. Die besluiten kunnen niet via het grondwettelijk hof worden aangevochten. Ook riep hij burgers op mogelijke aanhangers van geestelijk leider Fethullah Gülen aan te geven. De president houdt hem verantwoordelijk voor de couppoging. De in de VS wonende Gülen ontkent dit.

Oppositie blijft weg

Bij de nachtelijke parlementszitting bleven de grootste oppositiepartijen de CHP en de pro-Koerdische HDP weg. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat. Het hoofd van de CHP, Kemal Kilicdaroglu, sprak van een erosie van de democratie. “Dit parlement is achterhaald en haar autoriteit is weg. In het afgelopen jaar is gerechtigheid vernietigd. In plaats van snelle normalisatie, is er een permanente noodtoestand ingevoerd.”

De oppositieleiders verwijten Erdogan dat hij de coup misbruikt om politieke tegenstanders uit te schakelen en spreken van het doorvoeren van een 'tweede putsch'. Erdogan beticht op zijn beurt de CHP-leider ervan gemene zaak met de coupplegers te maken.

Erdogan spreekt aanhangers toe voor het presidentiële paleis, tijdens de huldiging van een monument om de slachtoffers van de staatsgreep te herdenken. Beeld AP
Erdogan spreekt aanhangers toe voor het presidentiële paleis, tijdens de huldiging van een monument om de slachtoffers van de staatsgreep te herdenken.Beeld AP

Honderdduizenden Turken kwamen zaterdag bijeen om het afslaan van de couppoging te herdenken. Zij verzamelden zich op de brug over de Bosporus in Istanbul, die symbool is komen te staan voor het verzet tegen de staatsgreep. In spreekkoren vroegen zij om de doodstraf voor de hoofdverdachten.

Monumenten

Voordat Erdogan het parlement in Ankara toesprak, onthulde hij aan de voet van de brug in Istanbul een monument voor de bijna 250 mensen die vorig jaar omkwamen. Een tweede herdenkingsplaats opende hij tegenover zijn paleis in Ankara.

Vorige jaar probeerden Turkse soldaten de zittende regering omver te werpen met gebruik van tanks, oorlogsvliegtuigen en helikopters. Op de staatstelevisie verklaarden zij de macht te hebben overgenomen. De staatsgreep werd uiteindelijk neergeslagen door aanhangers van Erdogan op straat en de veiligheidsdiensten.

Sinds de staatsgreep heeft Erdogan al ruim 150.000 mensen laten ontslaan of schorsen, zoals ambtenaren, politiemensen en academici. Afgelopen vrijdag kwamen daar nog eens 7000 Turken bij. Meer dan 50.000 mensen zijn in Turkije gevangen gezet op verdenking van medeplichtigheid aan de coup. Onder hen zijn veel leden van de oppositie tegen Erdogan, maar ook honderden journalisten en mensenrechtenactivisten.

Lees ook: De klopjacht op president Erdogan; het mysterie van 15 juli is vooral dat van Marmaris

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden