Erdogan: besluit Hof over vrijlating journalisten is stap tegen Turkije

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld afp
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld afp

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. "Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen,'' aldus Erdogan in een toespraak vandaag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Redactie

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde de vrijlating van de journalisten "een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije de laatste tijd.'' Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

Cumhuriyet schrijft geregeld kritisch over president Recep Tayyip Erdogan en diens regering. Juist omdat de krant zich onafhankelijk durft op te stellen tegenover de regering, kreeg ze vorig jaar nog de Persvrijheidsprijs van journalistenorganisatie Reporters Zonder Grenzen. Korte tijd later werden hoofdredacteur Dündar en de correspondent in Ankara, Gül, gearresteerd.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het gebeurt vaker dat de Turkse regering zich met journalisten bemoeit. Onlangs viel de Turkse politie het hoofdkantoor binnen van de Zaman, de grootste krant van Turkije. De hoofdredacteur van de regeringskritische Zaman werd ontslagen en de krant werd door de Turkse regering overgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden