Erdogan belooft IS in hart te treffen

Aanvalsplan | De Turkse president zegt dat hij met de Amerikaanse president sprak over een aanval op IS-hoofdstad Raqqa.

Als de Verenigde Staten luchtsteun bieden, is Turkije graag bereid een grondaanval te openen op Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat Islamitische Staat. Met die belofte heeft de Turkse president Tayyip Erdogan gereageerd op een suggestie die zijn Amerikaanse collega Barack Obama hem deze week zou hebben gedaan in de wandelgangen van de G20-top in China.

In het vliegtuig vanuit China terug naar Turkije vertelde Erdogan aan Turkse journalisten uitvoerig over het vertrouwelijke gesprek met Obama. "Raqqa is het belangrijkste centrum van IS", tekende de Turkse krant Hürriyet uit zijn mond op. "Obama wil dat we daar samen iets aan gaan doen. Ik heb gezegd dat dit voor ons geen probleem zou zijn." Erdogan laat zijn legerleiders momenteel een plan van aanpak bedenken. Daarna zal zijn land 'het nodige' doen om IS in het hart te treffen.

Een gezamenlijke aanval op Raqqa zou een beslissende stap kunnen worden in de ontmanteling van het kalifaat. IS heeft het toch al moeilijk. De terreurbeweging is meer dan de helft van haar grondgebied in Irak kwijtgeraakt, en zeker 20 procent in Syrië. De al geruime tijd aangekondigde operatie voor de bevrijding van het IS-bolwerk Mosul in Irak lijkt ook op stoom te komen.

Op 24 augustus lanceerde Ankara bovendien een landoperatie om IS uit het noorden van Syrië te verjagen, met succes. In korte tijd slaagde het Turkse leger erin om een zone van 772 vierkante kilometer te 'zuiveren' van IS en andere jihadisten. Het bevrijde terrein, ingeklemd tussen Koerdische gebieden, staat nu onder controle van de Turken en pro-Turkse rebellen. Als gevolg van de operatie heeft IS nergens meer rechtstreeks toegang tot de Turkse grens. Dit maakt het moeilijk om aan nieuwe rekruten en materiaal te komen.

In deze context heeft IS veel te vrezen van een Amerikaans-Turkse aanval op Raqqa. Toch is het maar de vraag of het er werkelijk op korte termijn van zal komen. Zo geweldig zijn de betrekkingen tussen Washington en Ankara namelijk niet. Obama verwijt de Turken dat ze niet alleen IS bestrijden, maar ook de Syrische Koerden: belangrijke bondgenoten van de Amerikanen in de strijd tegen IS. De Turken trekken zich weinig van die kritiek aan. Deze onenigheid maakt een gebroederlijk optreden bij Raqqa nu minder waarschijnlijk. Ook de Russen, bondgenoten van de Syrische president Assad, hebben stevige kritiek op de Turkse dadendrang; ze vrezen dat Assads positie door de opmars van de Turken verder onder druk komt te staan. Moskou zal daarom niet in gejuich uitbarsten bij het Amerikaans-Turkse plan om Raqqa in te nemen.

In dit mijnenveld vol tegengestelde belangen woedt de Syrische burgeroorlog voort. Deze week waren er opnieuw berichten over de inzet van gifgas. Volgens activisten en artsen in het rebellengebied van Aleppo heeft de Syrische regering chloorgas ingezet in de zwaar belegerde stad. Zo'n tachtig mensen moesten wegens ademhalingsproblemen worden behandeld nadat helikopters cilinderbommen hadden afgeworpen. In de straten hing een chloorlucht.

Onder de slachtoffers waren vijftig kinderen. Op een video was te zien dat zij in het ziekenhuis een zuurstofmasker kregen. Onder internationale druk leverde Assad in 2014 zijn chemische wapens in. Chloorgas kon hij houden, omdat dit voor vreedzame doeleinden in een land aanwezig mag zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden