Erasmusprijswinnaar Daniel Dennett toert door Amsterdam

De uitreiking van de Erasmusprijs aan de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett, deze week in het Paleis op de Dam uit handen van prins Willem-Alexander, riep nogal wat vragen op. Want waarom zou je een 70-jarige denker en wetenschapper die wereldwijd vermaard en gerespecteerd is nog eens een prestigieuze prijs van 150.000 euro toekennen? En waarom een prijs die de geest van Erasmus wil laten voortleven aan iemand die bekendstaat als één van 'de vier ruiters van het nieuwe atheïsme'?

Als Dennett al een toonbeeld is van de Erasmiaanse waarden die in het paleis veelvuldig werden aangehaald - tolerantie, openheid jegens andere culturen en ondogmatisch kritisch denken - dan is hij dat in elk geval niet onbetwist.

Voor dit soort vragen was tijdens de prijsuitreiking - uiteraard - geen ruimte. Prins Willem-Alexander prees de filosoof om zijn geloof in gedegen argumenten en zijn onbevreesde benadering van de meest fundamentele vragen die een mens kan stellen.

De laureaat zelf kreeg de lachers op zijn hand met een gloedvol dankwoord waarin hij zich afvroeg of hij de prijs wel mocht aannemen, aangezien hij slechts ten dele verantwoordelijk kon worden gesteld voor zijn eigen daden. Eén positief gevolg van zo'n prijs is in elk geval hernieuwde aandacht en debat. Dennett blijft nog even in Amsterdam.Vanmiddag gaat hij in Eye, het nieuwe filmmuseum, in gesprek met hoogleraar filmstudies Patricia Pisters, over film en het menselijk brein. Morgen wordt daar zijn favoriete film 'Lawrence of Arabia' (David Lean, 1962) vertoond, in onlangs gerestaureerde versie (zie: eyefilm.nl). Vanavond zal Dennett in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) met verschillende deskundigen in debat treden over zijn stelling dat scholen verplicht moeten worden om alle religies gelijk te behandelen in hun onderwijs. Het bijzonder onderwijs is Dennett een doorn in het oog (zie: publicorprivate.nl).Zondagochtend, 18 november, zal hij in cultuurpodium en poptempel Paradiso een lezing houden over 'de aard van de dingen' (zie: paradiso.nl). En als alles uitverkocht blijkt te zijn: in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is nog tot en met 28 november een kleine expositie te zien van infographics over het gedachtegoed van Dennett, gemaakt door studenten van Filosofisch Elftal-speler en Dennett-adept Bas Haring (zie: oba.nl).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden