Erasmusprijs voor Ian Buruma

AMSTERDAM (ANP) - De Erasmusprijs (150.000 euro) gaat dit jaar naar de Nederlands-Britse journalist, essayist en politiek commentator Ian Buruma. Dat staat op de site van de Stichting Praemium Erasmianum.

Buruma (1951) kreeg in 2006 voor zijn boek Murder in Amsterdam over de moord op Theo van Gogh de Los Angeles Times Book Prize for the Best Current Interest Book.

Hij is ook is een goed voorbeeld van een nieuwe kosmopoliet, schrijft de Stichting Erasmusprijs die dit gegeven als thema koos voor dit jaar. ,,Na zijn studie Chinees in Leiden studeerde hij film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Daarna was hij cultuur redacteur van The Far Eastern Economic Review en redacteur buitenland van The Spectator; sinds 2003 is hij Henry R. Luce Professor of Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College, New York.

Washington

Buruma was verder actief in Boedapest, Berlijn en Washington. Dat is nog niet alles: ,,Hij is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Einstein Forum in Potsdam en bestuurslid van Human Rights in China in New York. Ian Buruma heeft geschreven over Japan, China, Azië en de vaak problematische verhoudingen van deze landen en dit continent tot het Westen.''

Buruma, die in 2004 een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen ontving, bezet dit jaar de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden