Erasmusprijs voor Duitse regisseur Peter Stein

Van onze kunstredactie

Peter Stein, in 1937 geboren in Berlijn, is sinds 1992 als directeur drama/theater verbonden aan de Salzburger Festspiele. Vooral vanaf 1970, met de oprichting van de Schaubuhne am Halleschen Ufer (dat na de verhuizing naar een andere locatie Schaubuhne am Lehninerplatz heet), heeft hij naam gemaakt als theatermaker. De invloed van zijn artistieke opvattingen deed zich tot ver buiten Duitsland gelden.

Hij heeft, aldus de Stichting Praemium Erasmianum, "met behoud van traditionele en historische waarden, door middel van diepgaande studie van teksten en vervuld van een maatschappij-kritische instelling, het moderne toneel nieuwe impulsen gegeven door middel van nauwgezette, originele en onconventionele regie, waarin een perfectie van acteren wordt nagestreefd." Vooral het hechte ensemble-spel van zijn gezelschap, met schitterende acteurs als bij voorbeeld Edith Clever, Jutta Lampe, Barbara Sukowa en Bruno Ganz, maakte diepe indruk. Daarmee wist de groep in de loop der jaren een groot publiek aan zich te binden; zozeer, dat velen bereid waren voor een Schaubuhnevoorstelling vanuit het buitenland naar Berlijn te reizen.

Bekende ensceneringen van Stein zijn 'Gered' (1967), 'Zomergasten', 'Oresteia' (1980), 'Drie zusters' en 'De Kersentuin' (1988/1989). Sinds enkele jaren houdt hij zich ook met succes bezig met operaregie.

Peter Stein werd al eerder onderscheiden: in 1988 ontving hij de Goetheprijs en in 1989, samen met decorontwerper Karl-Ernst Hermann, de Berlijnse Theaterprijs.

De Erasmusprijs wordt ieder jaar toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op sociaal, cultureel of sociaal-wetenschappelijk terrein.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden