Erasmusprijs gaat naar Habermas

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De Erasmusprijs 2013 gaat naar de Duitse filosoof Jürgen Habermas (1929). Hij krijg de prijs toegekend vanwege zijn bijdrage aan het debat over de toekomst van de democratie; dit jaar het thema van de prijs. Habermas heeft daar in zijn vele boeken uitvoerig en diepgaand over nagedacht. "Met zijn humanistische denktrant en betrokkenheid bij de toekomst van Europa belichaamt hij de Erasmiaanse waarden die de stichting graag uitdraagt", aldus de Erasmusprijsstichting.

Habermas is een van de bekendste vertegenwoordigers van de maatschappijkritische Frankfurter Schule. Als student zat hij in Frankfurt aan de voeten van Theodor Adorno en Max Horkheimer, die hij in 1964 opvolgde als hoogleraar. In 1970 werd hij directeur van het Max Planck Instituut. Zijn bekendste werk is 'Theorie des kommunikativen Handelns' uit 1981. In 2011 schreef hij het essay 'Over de constitutie van Europa'.

De Erasmusprijsstichting, in 1958 opgericht door prins Bernhard, kent de Erasmusprijs jaarlijks toe aan een persoon die een 'buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied'. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. Vorig jaar was de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett de gelukkige. Hij kreeg de prijs in het Paleis op de Dam uit handen van prins Willem-Alexander. Zal Habermas de prijs komend najaar ontvangen uit handen van een koning?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden