Erasmusbrug krijgt dempers om trillingen tegen te gaan

Van onze verslaggevers ROTTERDAM - De tuien van de Erasmusbrug in Rotterdam worden de komende maanden voorzien van 64 hydraulische dempers. De maatregel is blijkens onderzoek van Gemeentewerken afdoende om nieuwe trillingen van de tuibrug te voorkomen.

De 365 miljoen gulden kostende Erasmusbrug moest november vorig jaar, enkele maanden na de opening, worden gesloten toen tijdens harde wind en zware regenval de tuien begonnen te slingeren.

De Erasmusbrug was in de maanden daarop onderwerp van een uitvoerige studie, die deskundigen van Gemeentewerken onder meer naar Japan bracht. Enigzins opgelucht presenteerde ir. C. de Wijs, algemeen directeur van de dienst, gisteren de resultaten van dit onderzoek alsmede de oplossing van het probleem. Volgende week al wordt een begin gemaakt met het verwijderen van de banden tussen de tuien. Vervolgens moet een proef met twee trillingsdempers uitwijzen of ook in de praktijk aan de hoge verwachtingen wordt voldaan.

Niet bekend

De ontembare tuien zijn misschien het grootste mankement van de brug, maar niet de enige. De bascule, het beweegbare brugdeel, wil geregeld bij mooi weer niet meer sluiten. Ook dan is er geen verkeer mogelijk. “Het is heel normaal dat een stalen brug vervormt onder warme weersomstandigheden. Hoe die vervormt is niet voorspelbaar, maar de bascule past dan niet meer”, weet De Wijs. Een oplossing voor dit probleem is nog niet in zicht. Alle weerseffecten ten spijt, blijft De Wijs beweren dat deze niets te maken hebben met de architectonische ontwerp van Ben van Berkel.

De trillende brug veroorzaakte destijds grote consternatie onder vooral de Rotterdamse bevolking. Het gemeentebestuur werd overstelpt met adviezen en mogelijke oplossingen. Voor de verantwoordelijke wethouder J. van der Tak was dit aanleiding om de Rotterdammers, zodra de problemen verholpen zouden zijn, 'nazorg' in het vooruitzicht te stellen. Dit door middel van speciale bijeenkomsten, waar aan belangstellenden tekst en uitleg over het fenomeen van de brug wordt gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden