'Erasmus collectie Rotterdam beter toegankelijk'

(Novum) - De grootste Erasmusverzameling ter wereld wordt toegankelijk voor een groot publiek. Dat is het belangrijkste doel van het Erasmus Center for Early Modern Studies dat woensdag 'feestelijk' wordt geopend. De Erasmuscollectie van de universiteitsbibliotheek in Rotterdam bevat zo'n tienduizend werken van en over de humanist Desiderius Erasmus.

Het Erasmus Center is een gezamenlijk initiatief van de Bibliotheek Rotterdam en de faculteiten Wijsbegeerte, Sociale Wetenschappen, Rechtsgeleerdheid en Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het studiecentrum is bedoeld voor onderzoek naar de vroegmoderne sociale, politieke, culturele en intellectuele geschiedenis. Het gedachtegoed van Erasmus speelt daarin een voorname rol. Met 'vroegmodern' wordt de periode van 1450 tot 1700 bedoeld.

Tegelijk met de opening van het Center wordt de site Erasmus Online gepresenteerd, een digitale wereldcatalogus met werken van Erasmus. Het is voor het eerst dat deze publicaties van Erasmus in digitale vorm zijn te bekijken. Erasmuskenner Herman Pleij, hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde UvA, sluit de bijeenkomst met een lezing over de Rotterdamse wijsgeer.

Desiderius Erasmus leefde van 1467 tot 1536. Hij wordt beschouwd als een van de grootste denkers die Nederland heeft voortgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden