NieuwsEconomie

Er zitten iets meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven

Jessica Uhl, financieel directeur van Shell met naast haar bestuursvoorzitter Ben van Beurden.Beeld REUTERS

Het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij bedrijven die op de Amsterdamse beurs genoteerd zijn, neemt wat toe. Van de zestien directieleden die sinds oktober 2018 zijn benoemd, waren er zeven (44 procent) vrouw. Er traden sinds oktober 21 vrouwelijke commissarissen aan, tegen 24 mannelijke.

Dit blijkt uit onderzoek van ­Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. Het onderzoek heeft betrekking op 105 ‘Nederlandse’ bedrijven: firma’s die in Amsterdam zijn genoteerd én die hun statutaire hoofdkantoor in ­Nederland hebben. De twintig grote Nederlandse bedrijven die deel uitmaken van de AEX-index ­– er zijn vijf AEX-fondsen met een hoofdkantoor in het buitenland ­– hebben allemaal een of meerdere vrouwelijke bestuurders en/of commissarissen. Bij de Nederlandse ­bedrijven die de AMX-index (Midkap) bepalen, is er één zonder vrouwelijke bestuurders en toezichthouders. Dat is flitshandelaar Flow Traders. In totaal zijn er nog elf beursgenoteerde bedrijven zonder vrouwen in de top.

Het aantal vrouwen in de hoogste regionen van het Nederlandse bedrijfsleven mag toenemen, erg groot is hun aandeel niet. Bij de grote beursfondsen (die in AEX- of de AMX-index zitten) is een kleine 10 procent van de bestuurders vrouw. Tien jaar geleden was dat 5 procent. 

Commissariaten worden vaker door vrouwen bekleed. De raden van commissarissen van de grootste twintig fondsen (waaronder Shell, Unilever, Philips en ASML) bestaan voor 35 procent uit vrouwen. Tien jaar geleden was dat 17 procent.

Uit het onderzoek van Eumedion blijkt verder dat het aantal stemmers bij aandeelhoudersvergaderingen stijgt en dat aandeelhouders kritischer lijken te worden. Dit jaar werden veertien voorstellen van bestuurders afgewezen of ingetrokken – in 2018 was dat vijf keer. Dan ging het vooral om beloningskwesties en om plannen voor nieuwe aandelen. 

Lees ook:
Met dik 20 miljoen euro ziet de baas van Shell zijn beloning fors groeien, net als collega-topmannen
Bestuursvoorzitters van grote beursgenoteerde bedrijven inden vorig jaar gemiddeld 5,5 miljoen euro. Dat was zo’n 10 procent meer dan in 2017.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden