Commentaar

Er zit te weinig ervaring in nieuwe Kamer

De Tweede Kamer. Foto: Werry Crone Beeld Werry Crone
De Tweede Kamer. Foto: Werry CroneBeeld Werry Crone

De nieuwe Tweede Kamer, die vandaag wordt geïnstalleerd, kan geen perfecte afspiegeling van de samenleving genoemd worden. Daarvoor is het overwicht van mannen, mensen van autochtone afkomst, hoger­opgeleiden en leden afkomstig uit het westen van het land, gewoon te groot.

Trouw

De lange weg die kandidaten voor de Kamer te gaan hebben, in de partij, vervolgens langs de kandidaat­stellingscommissie en tenslotte langs de kiezer, zorgt al decennia voor een scheef samengestelde Tweede ­Kamer, de laatste verkiezingen hebben daar geen verandering in gebracht. Ter illustratie: in de nieuwe Kamer zit geen enkel Kamerlid met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond.

Of dat er ook toe leidt dat bepaalde groepen in de samenleving genegeerd worden door de vaderlandse politiek, is geen uitgemaakte zaak. Maar voor die stelling hoeft ook geen bewijs aangeleverd te worden. Een volksvertegenwoordiging, en dan vooral de politieke partijen die leden aanwijzen voor het parlement, doet er sowieso goed aan een zo getrouw mogelijke afspiegeling van de samenleving te maken.

Ervaring is een schaars goed

Gisteren namen 71 Kamerleden afscheid van de landelijke politiek. Net iets meer dan de helft van de Kamer­leden heeft met andere woorden enige ervaring in de nieuwe Kamer. SP-Kamerlid Harry van Bommel wees er gisteren in zijn toespraak als vertrekkend Kamerlid met de meeste dienstjaren op dat hij niet ouder is dan 50 jaar. Volgens hem is het een teken aan de wand dat hij op die leeftijd al nestor kan zijn van de volksvertegenwoordiging. Ervaring is een schaars goed en bovendien overheerst onder parlementariërs eerder het idee dat het Kamerlidmaatschap een opstapje kan zijn voor een mooie carrière, dan dat het de bekroning is van een mooie maatschappelijke loopbaan.

Het SP-Kamerlid sloeg de spijker op de kop. Te veel ­parlementariërs die gisteren afscheid namen, zaten pas korte tijd in ’s lands vergaderzaal. Zij kregen van de ­partij, en soms van de kiezer, niet de mogelijkheid zich echt te bewijzen of ervaring op te doen.

De kracht en de effectiviteit van de Kamer komen onder druk door de scheve afspiegeling en het gebrek aan ervaring van veel volksvertegenwoordigers. In de vorige periode kwam daar echter, veel vaker dan in andere parlementaire perioden, het fenomeen afsplitsingen bij. Het gebrek aan ervaring droeg de afgelopen jaren ongetwijfeld bij aan die afsplitsingen. Kamerleden worden immers al een tijd niet meer geselecteerd na een lange partijperiode, maar op grond van andere criteria.

Het zou een mooie zaak zijn als de Kamer de komende periode van die afsplitsingen verschoond blijft.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden