Moderne Manieren

Er zit een vrouw in ons groepje die haar giftige pijlen altijd op mij richt

Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Ik zit in een groepje met gelijkgestemde kindervrije vrouwen die af en toe bij elkaar komen. Er is een vrouw bij die iedere keer wel een bewust gemene opmerking in mijn richting maakt. Bijvoorbeeld door te stellen dat ik een ‘controlfreak’ zou zijn als ik de rekening nakijk in het restaurant om te zorgen dat iedereen zijn deel betaalt en er ook een fooitje bij zit voor de bediening. (Iemand moet dat doen toch?) Ze richt haar giftige pijlen iedere keer op mij. Ik heb door haar agressieve, lompe houding geen zin meer in de bijeenkomsten. Ik wil dit graag kenbaar maken via de gezamenlijke whatsapp en er verder geen discussie aan wijden. Voor mij is de groep onveilig geworden door deze dame. Hoe kan ik dit netjes aankondigen?

Weggepest

Beste Weggepest,

U hebt problemen met een vrouw in een kindervrije vrouwengroep en u overweegt nu om de groep te verlaten. Kunt u er niet eerst eens met haar over praten? Proberen om het probleem uit de wereld te krijgen in plaats van weg te vluchten? U zit in een groep van gelijkgestemde vrouwen. U hebt waarschijnlijk aardigheid in de groep. Waarom zou u zich laten wegjagen?

Stel het bij de volgende bijeenkomst aan de orde. Wacht tot ze de volgende rotopmerking maakt en zeg dan tegen haar: ‘Dit vind ik niet prettig wat je daar zegt. Ik heb het gevoel dat je wel vaker op mij zit te hakken en te vitten. Waarom doe je dat eigenlijk? Heb ik iets misdaan? Is er iets waardoor je een hekel aan me hebt?’

En dan hoort u het wel. Misschien zijn er anderen in de groep die zich ook aan haar storen en het voor u opnemen. Misschien schrikt ze of verontschuldigt ze zich. Hoe dan ook, van zo’n meta-gesprekje wordt iedereen wijzer. Als dit niet helpt, kunt u altijd nog uit de groep vertrekken, maar ik raad u af om zonder uitleg het hazenpad te kiezen.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden