'Er zijn zoveel andere leuke dingen te doen'

JOOST VAN VELZEN

Vindt u dat u genoeg leest?
"Lang niet zoveel als ik zou willen. Ik ben filosofiestudent en dat is een echte leesstudie. Maar dan lees je andere dingen. Als je met lezen bedoelt: romans, dan kom ik er veel te weinig aan toe. Er zijn zoveel leuke dingen te doen."

Wanneer werd het lezen minder?
"Ik was altijd een fervent lezer. Elke woensdagmiddag samen met een vriendin naar de bibliotheek. Lekker tussen de boeken zitten. 'De kameleon', Thea Beckman, 'De wereld van Sofie' van Jostein Gaarder - we lazen het allemaal. Later nam ik me voor ook de volwassen literatuur helemaal te gaan ontdekken, maar die zoektocht is nooit echt van de grond gekomen. Toen ik naar de middelbare school ging werd het lezen minder."

Ach, wat geeft het. Een mens kan niet alles tegelijk, toch?
"Als ik me echt voorneem om te gaan lezen, dan lukt dat ook. Ik heb vier maanden muziek gestudeerd in Amerika en toen maakte ik gewoon tijd. Daardoor heb ik wel Anna Blaman gelezen, en Lulu Wang. Ik werd enthousiast en nam me voor om de klassieken te leren kennen: Steinbeck, Tolstoj. Maar ik ben er nooit aan toegekomen."

Welk boek las u onlangs nog?
"Peter Singer en Jim Mason, 'The Ethics of What We Eat'. Een poging om te laten zien wat er met ons eten gebeurt."

Is dat niet saai en moralistisch?
"De auteurs bekijken het aan de hand van drie koppels, die alle drie verschillend tegen eten aankijken. Veganisten, bijvoorbeeld. Dat maakt het vrij feitelijk en ook voorstelbaar. Er zit natuurlijk een mening in van de schrijvers, maar die wordt me niet opgedrongen. Ik heb het met plezier gelezen. En nu ben ik net begonnen in Ayn Rand met 'The Virtue of Selfishness'. Dat gaat over normatief egoïsme. Ik vind dat interessant. Egoïsme staat normaal gesproken in een negatief daglicht, maar wat zou er eigenlijk mis mee zijn? Het is niet altijd verkeerd dingen voor jezelf te doen."

Zou het kiezen voor andere leuke dingen dan boeken lezen ook met een soort egoïsme te maken hebben?
"Het is maar hoe je het bekijkt. Lezen kun je inderdaad uitleggen als iets egoïstisch. Een avond zwemmen met vrienden is veel socialer. Maar je kunt ook zeggen: ik lees boeken om met die kennis een betere wereld te krijgen."

Je hebt één dag om één boek te lezen. Welk?
"Schopenhauers 'Er is geen vrouw die deugt', alleen al om de titel. Ik kreeg het van mijn opa, die mij altijd veel boekjes geeft."

Jojanneke Vanderveen (1990) is voorzitter van DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden