Vak T

Er zijn veranderingen op til in het olympische landschap

SnowvolleybalBeeld EPA

Met enige scepsis werd het beachvolleybal in 1996 in Atlanta opgenomen in de olympische familie. Verdiende het veredelde strandspelletje het wel om deel uit te maken van de Spelen, toch het summum van de professionele sport. 

Volgens de tegenstanders hadden de verantwoordelijke heren van het Internationaal Olympisch Comité zich vooral laten leiden door de schaars geklede vrouwen die het beachvolleybal beoefenden.

Inmiddels is de afgeleide tak van het zaalvolleybal uitgegroeid tot een van de populairste olympische sporten. Het beachvolleybal wordt om de vier jaar door tienduizenden toeschouwers bezocht en de wedstrijden worden afgewerkt op de meest bijzondere locaties. In Londen (2012) was de Horse Guards Parade in het hartje van de stad het speelveld van de beachvolleyballers en in Rio de Janeiro (2016) was er een groot tijdelijk stadion neergezet op de Copacabana, het beroemde Braziliaanse strand. Over ruim een jaar worden de beachvolleyballers verwelkomd in het Shiokazepark in Tokio.

Snowvolleybal

Het succesverhaal van het beachvolleybal krijgt mogelijk een nieuw hoofdstuk. Op het Mountain Station Flying Mozart in het Oostenrijkse skidorp Wagrain-Kleinarl begint vandaag de eerste editie van de Snow Volleyball World Tour, inderdaad volleybal in de sneeuw. De Tour, onder supervisie van de wereldvolleybalfederatie FIVB, wordt in april vervolgd in het Italiaanse Kronplatz. De afsluiting is in augustus in Bariloche, Argentinië. Aan de Tour doen geen Nederlandse teams mee.

In tegenstelling tot het beachvolleybal bestaat een team in het snowvolleybal niet uit twee maar uit drie spelers. Een set gaat tot de vijftien punten en na vijf punten wordt er gewisseld van service. En uiteraard zijn de kledingvoorschriften anders. De mannen en vrouwen gaan gekleed in thermopakken, dragen vaak een muts tegen de kou en voetbalschoenen om grip te krijgen in de sneeuw. Handschoenen en bril zijn toegestaan. De sneeuwlaag op het veld van zestien bij acht meter moet tenminste dertig centimeter diep zijn.

Uiteraard is het de wens van de officials van de FIVB dat ook het snowvolleybal eens de olympische status krijgt. Die aspiraties kregen een boost toen de sport zich mocht presenteren tijdens de Winterspelen van vorig jaar in Zuid-Korea. De Snow Volleyball Night in Pyeongchang was volgens de aanwezige volleybalwatchers een groot succes. Mogelijk wordt het snowvolleybal volgend jaar opnieuw gepromoot tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne.

Snel en dynamisch

Mocht het snowvolleybal ooit tot de Spelen worden toegelaten dan past dat precies in het olympische landschap dat aan steeds meer verandering onderhevig is. Om de jeugd enthousiast te maken voor de Spelen wil het IOC meer snelle, dynamische sporten aan het vierjaarlijkse evenement toevoegen. Zo ging het hoogste olympische orgaan unaniem akkoord met het voorstel van het Japanse olympisch comité om sporten als klimmen en skateboarden aan het programma van Tokio 2020 toe te voegen.

In 2024 in Parijs zal breakdance waarschijnlijk voor het eerst te zien zijn op de Spelen. Volgens de Franse organisatoren geeft die danssport een artistiek tintje aan het olympisch toernooi. De jurysport, die zich tot dusver niet kon verheugen in grote belangstelling op de sportpagina’s, is laagdrempelig en in trek bij jongeren.

Skateboarden, snowvolleybal en breakdance olympisch? Ach, waarom niet. 

Nieuwe sporten op de Olympische Spelen

1.Skateboarden
2.Breakdance
3.Snowvolleybal (?) 

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen het sportnieuws uit de losse pols.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden