Er zijn minder moslims dan de Nederlander denkt

Gebed tijdens het Suikerfeest in de Rotterdamse Mevlanamoskee.Beeld anp

Nederlanders kunnen maar moeilijk inschatten hoeveel moslims er om hen heen wonen. Net als bijna alle andere Europeanen schatten ze de islamitische populatie systematisch veel te hoog in.

Dat constateert het Britse onderzoeksbureau Ipsos Mori, op basis van een internationale enquête onder 27.000 mensen, waaronder 800 Nederlanders. De doorsnee Nederlander denkt dat 19 procent van zijn landgenoten islamitisch is, en daarmee zit hij er meerdere ordes van grootte naast. Recente demografische onderzoeken - die verschillende definities hanteren - komen uit op zo'n 3,8 tot 6 procent. De doorsnee Nederlander denkt dus aan een groep die 3 tot 5 keer zo groot is.

Ook het voorspellen van demografische ontwikkelingen blijkt lastig. Gevraagd naar hoe groot hij denkt dat de landelijke moslimpopulatie in 2020 zal zijn, antwoordt de doorsnee Nederlander 26 procent. Wetenschappelijke prognoses zijn veel conservatiever. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew bijvoorbeeld, gaat uit van 6,9 procent.

Die moeite met inschattingen is niet voorbehouden aan islamitische thema's. Als het gaat over homoseksualiteit is de kloof tussen perceptie en werkelijkheid nog veel groter. Op de vraag 'hoeveel procent van de mensen gelooft volgens u dat homoseksualiteit moreel onacceptabel is?' antwoordt de doorsnee Nederlander 36 procent. In werkelijkheid is dat maar 5 procent. Niet ruim 1 op de 3 Nederlanders dus, maar slechts 1 op de 20.

Op een vraag over de acceptatie van seks voor het huwelijk kwam ongeveer hetzelfde antwoord: 34 procent. Ook hier beslaat de groep moreel bezwaarden maar 5 procent van de bevolking. Op die twee thema's is Nederland overigens koploper. In geen van de veertig onderzochte landen was de kloof zo groot.

'Conservatisme valt ons misschien meer op'
Waarom Nederland op dit gebied koploper is, weten de onderzoekers niet. Wel hebben ze een theorie: het zou weleens te maken kunnen hebben met nieuwsmedia. "In Nederland is progressief denken de norm en dus valt conservatisme meer op", zegt directeur Bobby Duffy desgevraagd. "Daardoor is er veel media-aandacht voor conservatisme en zouden mensen kunnen denken dat conservatieve opvattingen vaker voorkomen dan het geval is. En uit eerdere studies weten we dat we dingen waar we ons zorgen over maken, groter inschatten dan ze zijn."

In veel landen, met name Westerse, heerst volgens Duffy het beeld dat de bevolking in zijn geheel ten onrechte miserabel en intolerant is. Duffy: "Een kloof tussen wat je zelf vindt en wat je denkt dat de rest vindt, dus."

Uitzonderlijk is het Nederlandse gebrek aan talent voor schattingen in ieder geval niet. In andere landen zaten mensen er ook vaak naast, en bepaalde thema's zelf nog meer. Naar welk thema de onderzoekers ook vroegen - acceptatie van abortus, verdeling van welvaart, uitgaven aan zorgkosten - overal gaapte tussen perceptie en werkelijkheid een flinke kloof. Zo denken Fransen dat bijna 1 op de 3 van hun landgenoten moslim is. In werkelijkheid is dat 1 op de 13.

Eén vraag weet de Nederlander wel juist te beantwoorden: het aantal inwoners van zijn land. Dat is 17 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden