Er zijn mensen voor wie een vakantie niet compleet is zonder vuurtorenbezoek.

Vuurtorens hébben gewoon iets. Ze zijn stoer, romantisch, intrigerend. Vuurtorens gaan over schepen die op de klippen lopen, over smokkelaars, over de eenzaamheid van vuurtorenwachters, over hun heldenmoed wanneer ze schepen op het nippertje op de juiste koers hebben gezet. Het zal allemaal wel niet kloppen, maar sommige beelden zijn gewoon te mooi om ze door de werkelijkheid te laten verdringen.

Helemaal niet gek dus dat er een Nederlandse Vuurtoren Vereniging is. Eigenlijk is het vreemd dat deze pas sinds 1992 bestaat en niet meer dan vierhonderd leden telt. Dat zal wel komen doordat het aantal bemensde vuurtorens al sinds vele jaren afneemt, en doordat er niet zo vaak iets spannends te doen is in het vuurtorenwereldje. Neem de website: het meest recente nieuwtje is dat in mei een serie postzegels is uitgegeven met de vuurtorens van België. Daarbij gaat niet bepaald een golf van opwinding door de wereld.

Er valt van alles te doen met vuurtorens. Je kunt vuurtorenwachter zijn, vuurtorenpostzegels verzamelen, vuurtorens in het klein nabouwen of schilderen, ze fotograferen, noem maar op. Er zijn mensen voor wie een vakantie niet compleet is zonder vuurtorenbezoek. Er zijn zelfs mensen die in hun vakantie van de ene naar de andere vuurtoren trekken. En als dat niet individueel kan, dan zijn er groepsgewijze bezoeken door de vereniging. In april en oktober zijn er vuurtorendagen. Dan wordt er druk geruild en gehandeld in vuurtorenspullen, er wordt een lezing gehouden en vervolgens wordt een vuurtoren, lichtschip of maritiem museum bezocht.

En omdat alle Nederlandse vuurtorens natuurlijk snel zijn bezocht, zijn er meerdaagse reizen over de grens. Tijdens een reisje naar Bremerhaven werd onder meer naar de vuurtoren van Roter Sand gevaren. In 1999 waren de Belgische vuurtorens aan de beurt. Over een poos is er eindelijk weer eens wat nieuws in Nederland te bezichtigen. Het is de bedoeling dat het voormalige eiland Schokland een nieuwe vuurtoren krijgt: een replica van de laatste vuurtoren die daar ooit stond.

Natuurlijk is er ook een eigen tijdschrift over vuurtorens: de Vuurboet. Daarin artikelen met koppen als ’Vuurtorens in oorlogstijd’, ’Huwelijk in de vuurtoren’, ’Vuurtorens aan de Baltische kust’ en het intrigerende ’Onbehoorlijk gedrag op Tuskar Rock’. Zo kom je nog eens wat te weten over vuurtorens. En anders ga je er gewoon eentje zelf bouwen, met lamp en al. Of je bouwt er achttien, zoals meneer Nijman uit Sliedrecht. Zijn modellen van Nederlandse vuurtorens zijn nu te koop, voor tussen de 40 en 125 euro. Van de opbrengst wordt materiaal gekocht voor nieuwe miniatuurtorens. Beginnende vuurtorenbouwers kunnen vast ook al een heel eind komen met een stel lege keukenrollen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden