Beveiliging

Er zijn meer extra beveiligde rechtbanken nodig, zegt de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak

Het extra beveiligde Justitieel Complex op Schiphol. Beeld ANP
Het extra beveiligde Justitieel Complex op Schiphol.Beeld ANP

Er is een nieuwe extra beveiligde rechtbank nodig, vindt de Voorzitter voor de Raad voor de Rechtspraak. Ook kunnen de bestaande locaties verbeterd worden.

Er is niet genoeg zittingscapaciteit bij extra beveiligde rechtbanken om in de toekomst alle strafzaken te kunnen herbergen. Dat zei Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in zijn nieuwjaarstoespraak. Volgens een woordvoerder van de Raad zijn de gesprekken met het ministerie van justitie en veiligheid over een nieuwe locatie, naast de twee bestaande beveiligde rechtbank, al gaande.

Er zijn nu twee extra beveiligde rechtbanken: De Bunker in Amsterdam en het Justitieel Complex op Schiphol, waar komend jaar het omvangrijke MH17-proces zal plaatsvinden. Ook zijn er volgens Naves dit jaar enkele complexe zaken, zoals het Marengo-proces tegen zeventien verdachten van liquidaties, pogingen daartoe en drugshandel. Met het in kaart brengen van wat er nodig is om deze zaken te behandelen, komt de voorzitter tot de conclusie dat er een extra beveiligde rechtbank nodig is.

De extra beveiligde gebouwen worden gebruikt als er vrees is voor een aanslag op één van de deelnemers aan het proces, of als er rekening gehouden wordt met een bevrijdingspoging van een verdachte.

Sommige rechtbanken liggen in woonwijken

De Raad voor de Rechtspraak wil uit veiligheidsoverwegingen geen cijfers delen over een toename van het aantal zaken in de beveiligde complexen. Er zijn daar niet alleen rechtszaken, maar bijvoorbeeld ook verhoren van beschermde getuigen. “Maar we verwachten niet dat het aantal zaken dat we onder extra beveiliging moeten voeren in de komende tien jaar zal afnemen,” zegt een woordvoerder. “Dus zijn we in gesprek met de betrokken ministeries over de mogelijkheden van een nieuwe extra beveiligde locatie.”

Een woordvoerder van minister Sander Dekker van rechtsbescherming is minder stellig en zegt “dat er altijd gesprekken zijn over van alles dat te maken heeft met veiligheid van de rechtsorde. Als de voorzitter pleit voor een nieuwe extra beveiligde locatie, gaan we ook daar graag het gesprek over aan, want de veiligheid van alle deelnemers van het strafproces staat voorop.”

Naast de locaties in Amsterdam en op Schiphol zijn er twee rechtbanken met zalen die extra beveiligd kunnen worden, in Breda en Rotterdam. De eerste is op dit moment nog niet als extra beveiligde zaal ingericht, de tweede wordt nu gerenoveerd. Hoewel die op termijn beschikbaar zijn, zijn die zalen uit veiligheidsoverwegingen, vanwege de ligging in een woonwijk, niet geschikt voor alle rechtszaken die extra beveiliging nodig hebben, volgens de woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak.

De bestaande complexen moeten bovendien verbeterd worden, zegt de woordvoerder. Na de moord op advocaat Derk Wiersum maakte de Raad voor de Rechtspraak een extra inventarisatie van de veiligheid van de rechtbanken, waaruit onder meer bleek dat de capaciteit van de zalen niet voldoet. “Journalisten hadden bijvoorbeeld bij het Merengo-proces nauwelijks plaats om goed te kunnen werken. Ook in een beveiligde rechtszaal moet dat gewoon kunnen.”

Lees ook:

Is Nederland toe aan een extreem beveiligde rechtbank?

Na de moord op advocaat Derk Wiersum weert de Amsterdamse rechtbank publiek en pers bij de strafzaak tegen de moordbende rond Ridouan T. Er kan beter naar een andere locatie worden gezocht.

‘Ik laat mijn cliënt voelen dat hij niet alleen is’

Natacha Harlequin is onder meer advocaat. In toenemende mate ziet ze cliënten met complexe gedragsproblemen. ‘Hoe vaak ik het afgelopen jaar niet zelf de juiste medicijnen heb opgehaald voor een cliënt.’

Het liquidatieproces gaat verder. Zonder publiek, pers of kroongetuige.

Juist in de ‘Week van de rechtspraak’ bleef dinsdag de deur van de zittingszaal dicht. De zaak tegen de moordbende rond Ridouan T. ging verder zonder de controle van pers en publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden