Er zijn meer daken met asbest dan gedacht - en te weinig mensen omdie op te ruimen

De asbestplaten van een woning worden verwijderd. Beeld Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee Fotografie
De asbestplaten van een woning worden verwijderd.Beeld Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee Fotografie

Er zijn veel meer daken met asbest dan was aangenomen en veel te weinig bedrijven om die daken op te ruimen.

Johan van Heerde

De haalbaarheid van het verbod op asbesthoudende daken per 2024 komt mogelijk op losse schroeven te staan. Uit een inventarisatie van asbestdaken door provincies blijkt dat het aantal aanwezige asbesthoudende daken door het ministerie fiks wordt onderschat. De provincies trekken eensgezind aan de bel: er zijn te weinig mensen om asbestdaken op te ruimen, te weinig handhavers om hierop toe te zien en sommige eigenaren hebben geen geld om hun dak te vervangen. Ondertussen is de subsidiepot van 75 miljoen euro voor de verwijdering van asbestdaken bijna leeg.

De totale oppervlakte te saneren asbestdaken is 79 miljoen vierkante meter, zo schatten de zeven provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. Dat is veel meer dan de schatting die het ministerie van infrastructuur en waterstaat in zijn begroting had opgenomen: minder dan 65 miljoen vierkante meter voor alle twaalf provincies samen.

Het ministerie wil op basis van de inventarisatie die in september werd uitgevoerd geen uitspraken doen over de omvang van de asbestdakenproblematiek in Nederland, omdat, zo schrijft het, deze voor een deel gebaseerd is op schattingen. Dit ondanks dat het doel van de inventarisatie was om een ‘zo actueel en compleet mogelijk beeld te verkrijgen van de asbestdakenproblematiek.’

Haalbaar

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Veldhoven van milieu over het verbod op asbesthoudende daken. Dan zal de vraag onherroepelijk gesteld worden of dit verbod in 2024 wel haalbaar is. Onder meer SP en SGP hebben zich hierover al kritisch uitgelaten.

Provincies zitten ondertussen met de handen in het haar. Uit de inventarisatie blijkt dat er in Gelderland zo’n 23,5 miljoen vierkante meter aan asbestdaken nog te saneren zijn, in plaats van de eerder geschatte 14 miljoen vierkante meter. Daarmee huisvest Gelderland verreweg de meeste asbestdaken.

De provincie vreest dat er de komende jaren onvoldoende mensen zijn om al die daken op te ruimen. Ook zijn er te weinig opleidingsplaatsen voor saneerders en ontbreken innovaties. Overijssel, een van de andere provincies met veel asbesthoudende daken, deelt die Gelderse conclusie.

Daar komt bij dat provincies vrezen dat eigenaren geen geld hebben om het dak te vernieuwen. Verscheidene provincies schatten dat 10 tot 15 procent van de agrariërs (de grootste groep eigenaars van asbestdaken) onvoldoende financiële draagkracht heeft om een sanering te bekostigen. Drenthe vermoedt zelfs dat een derde van de boeren hier geen geld voor heeft.

Lees ook:

Recycling is hip, maar elke afvalzak met asbest belandt gewoon op de stort

Een groeiende hoeveelheid asbestafval belandt jaarlijks op de stort. Duurzame verwerking en vernietiging van asbest is ondanks aanwezige initiatieven nog ver weg.

Waarom is er nog geen fabriek die asbest recyclet?

Jaarlijks belandt ruim 350.000 ton asbestafval op de stort. Als het aan Anton Reef verbaast zich iedere dag weer hoe er - in zijn ogen met veel poeha - asbestdaken worden verwijderd. En vervolgens op één grote afvalhoop belandt in plaats van gerecycled wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden