Er zijn jubilea te vieren, dus pakken dansgezelschappen uit

Igone de Jongh

Nederlands enige echte prima ballerina Igone de Jongh viert tijdens het openingsgala van Het Nationale Ballet, op 7 september, haar twintigjarige jubileum met een speciaal voor haar gecreëerd werk van Hans van Manen.

Scapino Rotterdam

Scapino Rotterdam is zeventig geworden en hangt met 'Ting!' de slingers op in samenwerking met de Nits. Deze iconische Nederlandse popgroep gaat naast oud werk ook nieuwe nummers ten gehore brengen. Dat gebeurt vanaf 15 september in de Rotterdamse Ferro, een oude gashouder die de jarige dansjob inspireert tot een grootschalige productie, waarin ook de studenten van de circusopleiding een rol krijgen toebedeeld.

Conny Janssen

Conny Janssen, ook werkzaam vanuit Rotterdam, viert vanaf 20 januari haar 25-jarige jubileum met een verdiend gouden randje in 'Home'. Als geen andere choreograaf heeft Janssen in die kwarteeuw haar intuïtieve danstaal intens verbonden met de voortdurend veranderende variëteit van de samenleving. Dat zie je aan de samenstelling van haar groep, maar ook aan de generositeit van haar balletten waarin urbane thema's poëtisch én oogstrelend worden gekoppeld aan moderne dans.

Introdans

Ook in het oosten des lands wordt feestgevierd: met 'Tutti' staat Introdans uit Arnhem vanaf 30 september stil bij zijn 45-jarig bestaan. Het gezelschap heeft zijn draai gevonden in de uitvoering van hedendaagse balletten en verrast met de samenstelling van zijn balletprogramma's. 'Tutti' is daarvan een goed voorbeeld, met onder andere werk van Europa's meest gewilde choreograaf Sidi Larbij Cherkaoui.

Nationale Ballet

Geen jubileum, maar Het Nationale Ballet staat toch even stil bij het eigen kunnen met 'Made in Amsterdam': in twee programma's komen voor het Amsterdamse gezelschap gecreëerde geslaagde balletten terug, aangevuld met wereldpremières. Goed nieuws is dat Ton Simons, de muzikale vormtovenaar, wiens werk jammer genoeg niet structureel in Nederland is te zien, weer voor het voetlicht treedt met 'Romance', een duet dat de Zwaan voor beste dansproductie in de wacht wist te slepen. Uitkijken is het ook naar de balletbewerking van Antoine de Saint-Exupéry's 'Le petit Prince', een programmaonderdeel waarvoor David Dawson tekent.

Jan Fabre

Niet voor mensen met een zwakke maag maar een must see voor dans- en theateradepten is de reprise van 'Mount Olympus'. De megalomane 24-uursmarathon van Jan Fabre is nog één keertje te zien, en wel op 28 april in de Stadsschouwburg Amsterdam. Zo'n beetje alle oude Grieken komen voorbij in een slagveld van geweld, seks en tranen die het uiterste (en meer) vergt van de performers en onze zintuigen. Bedjes staan opgesteld in de schouwburgfoyer, voor wie het even niet meer trekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden