Er zijn geen ondermaatse Pabo's meer

Beeld ANP

Klagen over de opleiding van onze toekomstige leraren was jarenlang een nationale sport. Maar de de pabo-opleidingen in Nederland zijn de afgelopen jaren een stuk beter geworden, blijkt uit de visitaties van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO. Van de 24 opleidingen hebben er zeven het eindoordeel 'goed' gekregen en zeventien 'voldoende'.

Die resultaten zijn aanzienlijk beter in vergelijking met de vorige beoordelingsronde in 2009, toen zeven Pabo's in eerste instantie geen accreditatie kregen. "Er is veel in beweging gezet om de kwaliteit van de pabo's te versterken. De opleidingen hebben actief gereageerd op de maatschappelijke bezorgdheid over de kwaliteit van de lerarenopleidingen", zegt Anne Flierman, voorzitter van de NVAO.

Vluchtige moduletjes
Een jaar geleden schreef kinderboekenschrijver en oud-leraar Jacques Vriens nog over zijn heimwee naar de oude kweekschool. Zijn eigen zoon was afgehaakt op de Pabo. "Hij wilde graag het vak van schoolmeester leren en gedegen kennis opdoen, maar verzandde in vage opdrachten, veel te weinig contacturen en allerlei vluchtige 'moduletjes'."

Toch was de kentering toen waarschijnlijk al ingezet. De cijfers van de NVAO staan namelijk niet op zichzelf. Vorige maand verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie, dat ook al positief was over de kwaliteit van de Pabo's. De meeste schooldirecteuren vinden dat de vakkennis en de didactische vaardigheden van pas afgestudeerden de afgelopen jaren is verbeterd. Afgestudeerden blijven overigens zelf wel kritisch over hun eigen opleiding: zo geeft de helft aan dat ze in hun opleiding onvoldoende zijn voorbereid op het lesgeven aan leerlingen met een voorsprong of achterstand.

Rekentoets
Een van de verbeteringen die zijn vruchten lijkt af te werpen, is de invoering van een verplichte reken- en taaltoets op de Pabo. Een paar jaar geleden bleek dat sommige Pabo-afgestudeerden slechter konden rekenen dan een bovengemiddelde leerling uit groep 8. Sinds 2006 worden Pabo-studenten daarom verplicht getest op hun reken- en taalvaardigheden. Het zorgde aanvankelijk voor een hoop extra uitval op de Pabo, maar de leerlingen die overblijven, zijn blijkbaar van hoger niveau.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden