'Er zijn betere scholen in Rotterdam, maar ik voel me hier prima'

ROTTERDAM - De symboliek ligt er duimendik bovenop: het stoplicht op het podium springt van rood naar oranje en dan op groen. 'Olympuscollege, dynamischer dan ooit' staat op een plastic reclamebord in de aula. De Rotterdamse scholengemeenschap heeft het een en ander uit te leggen na haar slechte schoolrapport afgelopen zaterdag in deze krant. Een 1 kreeg de Mavo-afdeling van het Olympus en ook de Havo kwam er niet best vanaf.

“Van harte welkom bij de school met een 1”, zegt schooldirecteur Jan Castelein en lacht erbij als een boer met kiespijn. Het is het weekje wel voor de deelgemeente Feyenoord: na een zwalkende voetbalclub nu ook een school die landelijk de publiciteit haalt vanwege de slechte prestaties.

Door een wonderbaarlijke speling van het lot heeft het Olympuscollege precies nu een persconferentie belegd over de vernieuwingen van het laatste jaar. Want dat de scholengemeenschap voor IVBO, VBO, VWO, havo en mavo een onvoldoende scoorde, wisten Castelein en zijn medewerkers al langer dan zaterdag. “Anderhalf jaar geleden zaten we in de put”, vertelt Castelein. “Alles was verkeerd. Het was een onvoldoende, en dan moet je je leven beteren.”

Het is volgens hem niet zo dat het docentenkorps van het Olympus daarvoor er als een onverschillige havo-4-leerling met de pet naar gooide. In het peiljaar 1996 tobde de scholengemeenschap net met de naweeën van een mislukte fusie met vier andere scholen in Rotterdam.

Maar er zat ook iets structureel fout. “We kampten met een overdosis aan idealisme.” Tachtig procent van de leerlingen is van allochtone herkomst. De docenten van het Olympus wilden hen te graag meesleuren naar een zo hoog mogelijk diploma. Het landelijk eindexamen is echter onverbiddelijk. Van de mavo-leerlingen slaagde maar 21 procent in een keer, op de havo 37 procent. Castelein: “Het is heel grappig dat je als idealistische school op je bek kunt gaan”.

Nu sinds een jaar het realisme hoogtij viert, gaat het beter. Dat zal blijken bij het eerstvolgende Trouw-schoolrapport in februari, hoopt Castelein, al zal het nog niet heel veel beter zijn. “Als u denkt dat wij in een jaar tijd tweehonderd leraren en vijfhonderd leerlingen kunnen veranderen, dan overschat u ons.”

De scholengemeenschap hanteert sinds vorig jaar twee uitgangspunten: de leerlingen moeten school leuk gaan vinden. En jongeren met een diploma moeten min of meer een garantie hebben op werk.

Meer dan voorheen zal het Olympuscollege daarom 'aanschurken tegen het bedrijfsleven'. “Want jongeren moeten aan de slag”, zegt Castelein, “zeker in een buurt als Feyenoord. Als jongeren geen baan krijgen, is de stap om de criminaliteit in te gaan hier maar klein. Ze moeten daarom goed Nederlands spreken, leren dat ze niet in housekleding op hun werk kunnen komen, want dat is onpraktisch, en doen wat we zeggen.” Het werkt volgens hem: de school heeft een goede naam bij bedrijven.

Verder doet het Olympuscollege samen met zes andere middelbare scholen in de grote steden mee aan een experiment met de verlengde schooldag. “Veel leerlingen van ons hebben niet echt een plekje waar zij naar toe kunnen”, vertelt coördinator Ellen van Ouwerkerk. “Op school is zo'n plaats er wel. Daarom bieden we ze na de lessen aanvullende dingen aan. Ze ontwikkelen zich beter als ze niet op straat rondhangen.”

Het klinkt allemaal wel streng, maar dat valt volgens de leerlingen reuze mee. Al zit hij liever thuis dan op school, zegt een jongen eerlijk. Maar de veranderingen brengen leuke dingen met zich mee.

Zo heeft een biologieleraar Visclub Olympus opgericht. Deze groep leerlingen kweekt en verkoopt vissen. Ook voor een aquarium ben je bij de visclub van de scholengemeenschap aan het juiste adres. Ze leren zo naast biologie ook het ondernemerschap. Andere leerlingen hebben een fietsreparatiewerkplaats opgezet en er zijn vergevorderde plannen op het gebied van sport en cultuur.

Voorzitster Ivona Frölich van de leerlingenraad vindt het 'gewoon niet eerlijk' dat haar school een één heeft gekregen. Ze hoorde het via de tv. “Ik geef toe: het is niet de beste school van Rotterdam. En ik geloof ook dat er betere scholen zijn dan deze. Maar ik voel me hier prima. Er zijn dit jaar heel veel leuke dingen. En de kantine is veranderd. Nu ziet het er echt chic uit met die houten stoelen. Vorig jaar was het allemaal nog van plastic. Ik vind het hier hartstikke tof!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden