Er wordt zowaar minder geschoten, behalve rond Debaltsevo
Inwoners van het stadje Debaltsevo wachten gespannen af of het staakt-het-vuren ook bij hen zal ingaan. Bij dit knooppunt tussen Donetsk en Loegansk is vanochtend nog hevig geschut gehoord. Sinds de wapenstilstand zaterdagnacht inging, zijn vijf Oekraïense militairen omgekomen, ook namen de rebellen Donetsk onder vuur. Daarmee komt de afspraak over terugtrekking van zware wapens, die morgen zou beginnen, in gevaar.
Net als voorheen blijven pro-Russische rebellen en Oekraïense troepen elkaar beschieten in en om het belangrijke spoorwegknooppunt Debaltsevo. Elders langs de frontlijn in de oostelijke provincies Donetsk en Loegansk was het sinds zaterdagnacht wel merkbaar rustiger.
Volgens waarnemers van de OVSE wordt het bestand vrijwel overal nageleefd en is buiten Debaltsevo slechts sporadisch gebruik van wapens vastgesteld. Vanuit Donetsk, waar zaterdagmiddag nog granaten insloegen pal in het stadscentrum, werden zondag geen beschietingen meer gemeld, maar nam vanochtend het schieten weer toe.
Verantwoordelijkheid
In Debaltsevo waren de beschietingen zo hevig dat zowel journalisten als OVSE-waarnemers de stad zondag niet konden bereiken. Zij strandden in het naburige Svetlodarsk, vijftien kilometer verderop, vanwaar het gedreun van artillerie en mortieren te horen was. Volgens Kiev ligt de verantwoordelijkheid voor schending van het bestand in Debaltsevo bij de rebellen. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa stelde vandaag voor dat voor de inwoners van Debaltsevo zo snel mogelijk een veilige corridor moet komen.
De legerleider van 'volksrepubliek' Donetsk, Edoeard Basoerin, heeft tegen het persbureau Reuters gesuggereerd dat het gebruik van geweld in Debaltsevo gerechtvaardigd is, omdat het stadje niet aan de frontlijn zou liggen. "Natuurlijk mogen we het vuur openen", aldus Basoerin. "Dit is ons grondgebied. Het ligt binnen onze grenzen en is van ons. Maar langs de confrontatielijn wordt niet geschoten."
De relatieve rust in Oost-Oekraïne weerhoudt ook de leider van de Donetskrepubliek, Aleksandr Zachartsjenko, er niet van dreigementen te uiten aan het adres van Kiev. Volgens Zachartsjenko schendt Oekraïne het bestand door te proberen de blokkade rond Debaltsevo te doorbreken.
'Delen van de provincies'
Volgens Kiev is van een blokkade geen sprake, en kunnen Oekraïense troepen die rond Debaltsevo zijn gelegerd worden bereikt en bevoorraad via secundaire wegen. De hoofdweg die het stadje verbindt met de stad Artjomovsk is niet meer geheel in handen van het Oekraïense leger.
Het in Minsk gesloten akkoord over een staakt-het-vuren, waaronder ook Zachartsjenko's handtekening staat, spreekt enkel van 'delen van de provincies Donetsk en Loegansk', die nu in handen zijn van de rebellen. Maar Zachartsjenko blijft volhouden dat het volledige grondgebied van de provincie Donetsk toebehoort aan de door hem geleide 'volksrepubliek'.
Hij dreigt met de inname van Debaltsevo en de havenstad Marioepol, als Oekraïne zich niet houdt aan het staakt-het-vuren. Zijn ambities reiken zelfs nog verder. De rebellenleider voorspelt ook dat de tweede stad van Oekraïne, Charkov, door de separatisten zal worden veroverd.