Er wordt weer gecrosst in Enschede

ENSCHEDE - Na een hete zomer, die werd ontsierd door pittige rellen rond illegale autocrosses, vreest men in Enschede voor een warme lente. Het gecross met auto's in de grootste stad van Twente begint namelijk weer ouderwetse vormen aan te nemen.

Sinds enkele weken worden er op zondagavonden op het Enschedese bedrijventerrein De Marssteden weer sprintwedstrijden gehouden en pirouettes gedraaid met vooral auto's van het type Volkswagen GTI en Honda CRX.

De politie deelde zondagavond 33 bekeuringen uit wegens te hard rijden, het niet dragen van veiligheidsgordels en andere verkeersovertredingen, maar kon niet verhinderen dat er enkele honderden belangstellenden op het gecross afkwamen.

Juist door de aanwezigheid van veel publiek liep het vorige zomer helemaal uit de hand in Enschede. Burgemeester J. Mans moest toen zelfs een noodverordening in het leven roepen, die samenscholing rond het crossterrein verbood.

Het onschuldig begonnen gecross op De Marssteden vormde vorig jaar de inleiding voor ernstige ongeregeldheden. Het gescheur met auto's verplaatste zich op een gegeven moment namelijk van De Marssteden naar de volkswijk Velve/Lindenhof, waar de parkeerplaats van de MIRO-supermarkt dienst deed als alternatief circuit.

ME

De Mobiele Eenheid moest er eind augustus uiteindelijk twee avonden aan te pas komen om een einde te maken aan de wild-west taferelen.

Juist twee weken geleden presenteerde criminoloog prof. G. Bruinsma de bevindingen van het onderzoek, dat hij op verzoek van de gemeente Enschede had ingesteld naar de achtergronden van wat plaatselijk de MIRO-rellen worden genoemd.

Bruinsma concludeerde onder meer, dat van een gezamenlijke aanpak van politie, gemeente en justitie lange tijd geen sprake is geweest.

Die fout zal districtschef commissaris J. Cnossen van de politie Zuid-Twente niet maken. Hij zal deze week overleg voeren met burgemeester Mans van Enschede en het openbaar ministerie in Almelo over hoe voorkomen kan worden dat de crossgeschiedenis zich in Enschede herhaalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden