'Er wordt te weinig gedacht aan seksueel misbruik van jongens'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ook jongens worden verkracht en uitgebuit. Maar het is lastig ze te vinden, laat staan ze te helpen. Watch Nederland werpt een lijntje uit.

Maaike Bezemer

Het meldpunt voor seksuele uitbuiting van minderjarigen heeft deze week een site en telefoonnummer geopend, waar 24 uur per dag vermoedens van loverboys en mensenhandel kunnen worden gemeld. Fier, de landelijke opvang voor vrouwelijke loverboyslachtoffers, gaat zich nu ook richten op jongens.

Politie, jeugdzorg en andere instellingen hebben beperkt zicht op jongensprostitutie en -misbruik. Volgens Anke van Dijke, directeur van Fier, worden jongens niet snel als slachtoffer gezien. “De jeugdzorg richt zich nog te veel op gedrag, er wordt te weinig gedacht aan misbruik, te weinig naar gevraagd.”

Jongens willen zichzelf ook niet zien als slachtoffer. Waar meisjes al moeite hebben om te vertellen dat ze zijn misbruikt, is dat voor jongens nog lastiger, zegt Van Dijke: “Het is niet erg mannelijk om te vertellen dat je verkracht bent.” Puberjongens kunnen ook uitgebuit en gechanteerd worden omdat ze bijvoorbeeld homo zijn, maar nog niet uit de kast. “De schaamte is extra groot omdat hun lijf vaak reageert. Ze krijgen een erectie, terwijl ze dat niet willen. Dat is heel verwarrend.”

Jongensprostitutie

Via chats en datingsites worden minderjarigen steeds makkelijker – en onzichtbaar voor de buitenwereld - gelokt door loverboys en zedendelinquenten. Jongensprostitutie start ook steeds vaker online in plaats van op straat. Watch Nederland, een samenwerking van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Terre des Hommes en Fier, doet intensief online onderzoek met behulp van lokprofielen en lokadvertenties. Het meldpunt heeft net zijn eerste jaar achter de rug. Van de 61 meldingen die uitgebreid zijn onderzocht gingen er vijf over mannelijke minderjarige slachtoffers. Volgens betrokken organisaties ligt er nog een veelvoud van ellende onder.

De directeur van Fier wil ‘de beerput’ open trekken. “Er zullen niet meer mannelijke slachtoffers zijn dan vrouwen, maar het blijft raar dat we nauwelijks voorzieningen voor jongens hebben.” Op termijn hoopt ze een groep voor jongens te starten.

Chatten

Maar in eerste instantie probeert ze jongens te bereiken met de nachtelijke chat, die nu vooral door meiden wordt gebruikt. Van Dijke: “Van de onderzoeken binnen de jeugdzorg, de kerk en de sport, weten we dat het vaak tientallen jaren duurt voordat mensen met hun misbruikverhaal naar buiten durven komen. Je wilt niet dat mensen er zo lang mee rond blijven lopen.”

Online typen is laagdrempelig, minder emotioneel en anoniem. Van Dijke: “Het slachtoffer houdt de regie, kan elk moment uitchecken.” De chat staat alleen ’s avonds en ’s nachts open. Dat is het moment van piekeren , dat jongeren hun angsten niet meer kunnen wegstoppen. Van Dijke heeft nu een meisje in de opvang, waar de hulpverleners eerst twee jaar mee hebben gechat. "Dát ze nu bij ons woont en therapie volgt, zien we als een megasucces.”

Verdachte situaties kunnen 24/7 gemeld worden via www.watchnederland.nl of 088 208 00 44. De chat voor slachtoffers is te vinden via Fier.nl

Lees ook: Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden