Er wordt meer gesport, maar voor hoelang?

In januari melden zich veel nieuwe leden bij sportclubs. De goede voornemens zijn vaak van korte duur. Vooral eenlingen haken af.

TEKST HENRIÈTTE LAKMAKER

FOTO'S OLAF KRAAK

Het is druk in de fitnesszaal van sportschool Life and Kicking in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg. Het is de eerste zondag na Nieuwjaar, en de club heeft er twintig nieuwe leden bij. Zetten zij een landelijke trend voort, of verdwijnen hun goede voornemens na enige tijd weer als zweetdruppels onder de douche?

Onlangs meldde NOC/NSF dat er in 2014 300.000 meer mensen zijn gaan sporten dan in 2013. De teller staat nu op 9 miljoen. Vooral fitness, hardlopen, wielrennen, wandelen en yoga nemen in populariteit toe. Daar worden NOC/NSF en het ministerie van VWS blij van. Toch hadden de genoemde aantallen nog hoger kunnen zijn, want veel van die nieuwe sporters haken na korte tijd weer af.

Patrick Verdoorn, eigenaar van Life and Kicking, ziet ze na elke jaarwisseling komen. Met een goede reden, daar niet van. "Omdat ze willen afvallen", zegt Verdoorn. "Of buiten adem de trap op komen."

De piek van januari is de laatste jaren door crisis en concurrentie minder geworden, de instroom vindt nu meer verdeeld over het jaar plaats. De trainers zetten dan ook voortdurend de zeilen bij: hoe behouden zij de nieuwelingen? Verdoorn: "De eerste paar maanden knallen ze, daarna gaan ze trainingen overslaan. En dan blijven ze weg. De hele fitnessbranche zoekt het recept om deze mensen te motiveren en te behouden." Zijn trainers maken na de eerste kennismaking meteen vervolgafspraken, ze bellen op als het lid niet op komt dagen: kom je weer eens langs? Het bezoekgedrag wordt gemonitord, en er worden programmaatjes samengesteld voor de aparte doelgroepen. Achter de balie van Life and Kicking staan bewust geen spierbundels.

Dan nog haken veel beginners af. Ze schrikken van de spierpijn, zien na een maand nog steeds geen ander mens in de spiegel. Landelijk houdt 40 tot 50 procent van de klanten het op een gegeven moment voor gezien. Bij zijn vestiging (met 1870 leden) geldt dat voor 10 procent, zegt Verdoorn.

Het zijn vooral de eenlingen die er na een tijdje weer mee uitscheiden, zegt sportsociologe Agnes Elling van het Mulier Instituut voor sportonderzoek. De toename van het aantal sportbeoefenaars lijkt voor het eerst sinds enkele jaren weer in de lift. De groei zit 'm vooral in de individuele sporten, zoals hardlopen. Vindt daar dan ook de meeste uitval plaats? Nee, zegt Elling. "Ongebonden sporters zoeken elkaar ook op: zwangere vrouwen, zzp'ers, ouderen." Tegelijkertijd is er nog steeds een grote groep lid van een sportclub: driekwart van de jeugd en een op de vijf volwassenen. "Steeds meer meisjes gaan hockeyen en voetballen." Juist die sector maakt het grootste deel van het maatschappelijk middenveld uit.

Ook bij Life and Kicking kiezen de meeste leden voor een groepsgewijze work-out: body pump, spinning, vechtsporten of yoga. Dat de doelgroepenbenadering op de sportschool niet altijd werkt, weet Verdoorn inmiddels. "Er trainen hier twee zussen van ongeveer tachtig jaar. Wij boden hen een seniorenprogramma aan. Hoe durf je het te vragen, zeiden ze."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden