Er weer bovenop initiatieven

Al het onheilsnieuws ten spijt - in crisistijd ontstaan ook tal van initiatieven die de wereld een beetje beter, leuker en duurzamer maken. Zes voorbeelden.

Kunstdonateurs
Voordekunst is een website waar kunstenaars op zoek zijn naar financiering voor hun projecten. In een tijd dat de overheid zich steeds verder terugtrekt uit de kunstensector zijn dit soort initiatieven volgens de organisatie meer dan nodig. Hoe werkt het? De bezoeker kiest een project dat op de site staat en doneert een bedrag (van 10 tot 2000 euro). In ruil hiervoor krijgt de donateur iets terug: bijvoorbeeld een gesigneerd exemplaar, zijn naam op de website of gratis tickets. Als het project, binnen de afgesproken tijd, honderd procent van het 'doelbedrag' binnenhaalt, is het geslaagd.

www.voordekunst.nl

Over-datum-eten
De gemiddelde Nederlander gooit zo'n honderd kilo eten per jaar weg. Totale verspilling, staat er op de website van de 'Over Datum Eetclub'. Het is een initiatief van de Amsterdamse stichting Mediamatic. Het eerste diner in juli trok veel aandacht. Bezoekers moesten meehelpen met koken, en een product meenemen met een verlopen houdbaarheidsdatum. Het idee is dat mensen door het hele land zelf Over Datum Eetclubs beginnen en hun ervaringen digitaal delen. Ook is er op de site een kennisbank te vinden met allerlei informatie over veilig overdatum-eten. Zo zijn over-datum-koekjes nog prima te gebruiken in een taartbodem.

www.overdatum.org

Zelfvoorzienend leven

Het internationale netwerk van Transition Towns heeft als doel om mensen voor te bereiden op zelfvoorzienend leven. Mensen moeten zo min mogelijk energie verbruiken, oude ambachten in ere herstellen en de voedselproductie zoveel mogelijk lokaal regelen. Bewoners creëren zelf kleine groepjes en werken samen aan een verandering die zij interessant vinden. Transition Towns vind je onder meer in Engeland en de VS, Nederland telt zeker twintig towns. Wilt u uw eigen eenheid beginnen? Een van de tips: betrek ouderen erbij, zij zijn de enigen die nog weten hoe een samenleving werkt waar minder energie beschikbaar is.

www.transitiontowns.nl

Autodelen

WeGo.nl is een nieuw digitaal platform waar bezoekers een auto kunnen huren of hun auto kunnen 'delen'. De huurder kan zo tegen een lage prijs voor een paar uur, een dag of langer een auto huren, en de eigenaar verdient of bespaart geld door zijn auto met anderen te delen. Als je deelt, levert dat meer op, is de gedachte van de organisatie. Met hun idee van delen hoopt WeGo.nl bij te dragen aan een democratischer economie en aan een duurzame samenleving. Hoe werkt het? Via het principe van WeGoMeet kunnen bezoekers een reservering plaatsen bij vier auto's die ze willen huren. De eigenaar die als eerste reageert, zal zijn auto verhuren. WeGo.nl zorgt voor de verzekering.

www.wego.nu/nl

Kleren ruilen
Kleding 'swoppen' of 'switchen' is een trend die al een tijd aanhoudt. Waarom weer in de uitverkoop een nieuwe winterjas kopen, als we ook onderling kunnen ruilen? Het is een goede oplossing voor een uitpuilende kledingkast en het is natuurlijk ook goed voor de portemonnee. Vrienden organiseren samen ruildagen, maar er zijn ook al grotere en professionelere beurzen waar geruild wordt. Zo bestond er tijdens de Amsterdam Fashion Week ook de mogelijkheid tot ruilen. Voor een kledingruil is het handig de genodigden een minimum te geven van het aantal mee te brengen kledingstukken. Bedenk - om eventuele ruzies te voorkomen - ook een puntensysteem waarmee je de kleding zo eerlijk mogelijk kunt ruilen.

www.swopaholic.wordpress.com, www.littlegreendress.nl en www.swopnfit.nl

Tegen de leegstand

Dit jaar begon ondernemer Caroline de Jager met Popup-square een online platform waarop ondernemers en vastgoedeigenaren door heel Nederland met elkaar in contact kunnen komen. De gedachte: in de winkelstraten is er steeds meer leegstand, en leegstand is per definitie slecht voor de omgeving. De oplossing: laat pandeigenaren hun ruimtes beschikbaar stellen aan ondernemers die een winkel willen beginnen. Het pand blijft zo in gebruik en de ondernemer kan zijn concept uitproberen.

www.popupsquare.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden