'Er was niets voor hem'

"Mijn zoon Myron heeft een hersenbeschadiging, hij is licht spastisch. Hij begon als jongetje op een gewone school en sportclub, maar dat ging toch niet. Myron viel precies tussen wal en schip, tussen gezond en gehandicapt. Bij voetbal werd hij gewisseld of hij mocht alleen op doel staan of helemaal niet meedoen als het echt spannend werd. Op een dag zei hij: papa ik wil stoppen met voetbal. Er ging een steek door mijn hart, ik wist hoe gek hij was van voetballen. Maar eigenlijk was er toen voor niets voor hem. G-voetbal bijvoorbeeld is voor verstandelijk gehandicapten vanaf achttien jaar.

Eind 1999 heb ik Only Friends opgericht, een voetbalclub voor gehandicapte kinderen, ik begon met acht jongetjes, twee ballen en een paar uurtjes op de woensdagmiddag bij mijn eigen club. Na twee maanden waren het er 20, toen 60, toen 80, het werd te groot. Bij mij begon het ook te knagen, dat ik altijd maar te gast was: mag ik een veld voor een uurtje? Wat zou het mooi zijn als er een sportcentrum komt waar onze kinderen de baas zijn, waar ze elke dag terecht kunnen, dat een topsportuitstraling heeft, niet zielig, niet met de ballen van tien jaar geleden, maar stoer, sober.

Dit sportcentrum is mijn droom. Ik heb het tien jaar geleden al op een flipover getekend: een ronde kantine van glas, met aan twee kanten sportvelden, een sportzaal, een fitnessruimte en een grote fietsbaan. De mensen voor wie ik het toen tekende keken me wat glazig aan, maar in mij brandde een enorm vuur, ik dacht: wachten jullie maar. Van de wethouder van Amsterdam-Noord kreeg ik dit terrein, het Ronald McDonald Kinderfonds nam de bouw en de exploitatie op zich. Architect Peer Glandorff maakte het geweldige ontwerp, dat helemaal dat stadiongevoel geeft.

Nu zijn we een jaar open en komen hier wekelijks 500 kinderen. Er zijn grote verschillen tussen de kinderen. Myron is inmiddels echt een topsporter, hij zit in het Nederlands elftal, gaat waarschijnlijk naar de Paralympics in Londen. Maar er komen ook kinderen in een elektrische rolstoel die voetballer willen worden, en dan zeg ik: oké, ik voetbal met je mee, maak een een-tweetje met je wielen. Zij zitten dan helemaal aangekleed en met de kicksen aan in hun stoel, voor hun gevoel helemaal voetballer, met zo'n smile. Dat is geweldig.''

Een maand of vier geleden was hier een delegatie uit Shanghai, ze zeiden: we want to copy your dream, Dennis, do you want to come to China? Nou, ik wil heel graag helpen, maar ik ga echt niet naar China. Ik vind het natuurlijk wel heel stoer, dat er straks een Only Friends China is. Maar dit is wat ik wil en meer niet: hier in Amsterdam-Noord met de kinderen op het veld staan. Daar doe ik het voor."

Dennis Gebbink (47) is oprichter/directeur van Sportclub Only Friends, voor kinderen met een beperking. Myron Gebbink (20) studeert aan het Cios en is sinds april ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation. Zie www.onlyfriends.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden