Er waren geen gronden om Volkert langer vast te houden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Twee derde van zijn straf zit erop, dus Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt op 2 mei voorwaardelijk vrij. Dat heeft staatssecretaris Teeven vandaag bekend gemaakt op een persconferentie.

De vrijlating geschiedt wel onder strenge voorwaarden. Van der G. wordt begeleid door een psychiater, en krijgt een elektronische enkelband om. Hij moet zich wekelijks melden bij de reclassering en mag geen contact opnemen met media of nabestaanden. Bovendien krijgt Van der G. een verbod om zich op te houden in Hilversum, Rotterdam en Den Haag: respectievelijk de stad waar hij zijn moord pleegde, de stad van Fortuyn, en de stad waar de Nederlandse politiek zetelt.

Staatssecretaris Teeven was vorig jaar oktober nog tegenstander van een proefverlof voor Volkert van der G. Uiteindelijk oordeelde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat dat proefverlof wel toegekend diende te worden. Op 18 januari van dit jaar bracht Van der G. tijd door buiten de gevangenismuren. Ook kwam vorig jaar aan het licht, dat van der G. in 2007 al eens een proegverlof gehad had.

Onderzoek
Sindsdien voerde het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie een nieuw onderzoek uit naar de geestesgesteldheid van Van der G. Dat onderzoek was onder andere bedoeld om het herhalingsrisico in te schatten, voorafgaand aan een eventuele vrijlating van Van der G.

Maar dat onderzoek heeft geen belemmeringen aan het licht gebracht voor de vrijlating van Van der G. Ook volgens de gevangenis waar hij vast zat, zijn er geen gronden om hem niet vervroegd in vrijheid te stellen. Zijn proefverloven zijn bovendien goed verlopen.

Teeven wilde vanochtend nog niet uitgebreid ingaan op de argumenten voor zijn besluit. Hij wil eerst de Tweede Kamer informeren.

Bij een eerder debat in de Kamer zei Teeven al dat hij weliswaar een rol voor zichzelf zag weggelegd bij het beoordelen van een proefverlof, maar dat de beslissing over een vervroegde invrijheidsstelling aan het Openbaar Ministerie is. "Een staatssecretaris moet daarbij op gepaste afstand blijven".

'Gestoord'
Zijn partij de VVD erkent dat er geen gronden waren om Van der G. nog langer vast te houden. "De wet voorziet in het automatisme van voorwaardelijke invrijheidstelling na uitzitten van twee derde van de straf. Dat wil de VVD graag anders, maar dat is vooralsnog hoe de wet in elkaar zit. Om die reden is gevraagd naar gedegen onderzoek naar het recidivegevaar bij Van der G. Uitkomst van dit onderzoek is dat de kans op herhaling door deskundigen als laag wordt ingeschat."

Ronald Sørensen, die voor de PVV in de Eerste Kamer zit, en met Fortuyn samenwerkte bij Leeefbaar Rotterdam, reageerde wel erg teleurgesteld op de beslissing: "Hij had wat mij betreft minimaal 18 jaar lang moeten zitten. Ik kan niet geloven dat hij geen psychische stoornis heeft. Als je iemand vermoordt op basis van artikelen in NRC en de Volkskrant, ben je toch gestoord? Bovendien heeft hij nooit berouw getoond."

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, bekritiseert de rol van Rutte en Teeven voorafgaand aan de vrijlating: "Je kunt gevoelens hebben over de hoogte van de straf destijds, maar uiteindelijk krijgt hij een straf en dat heb je te aanvaarden. Des te kwalijker vind ik het dat politici hebben gesuggereerd dat ze het zouden kunnen vertragen of tegenhouden. Politici hebben rechterlijke uitspraken te respecteren en ik vind dat zij dit aan het traject voorafgaande aan deze uitspraak, onvoldoende hebben gedaan. Ik heb het dan over Teeven en de minister-president en een aantal politici hier in de Tweede Kamer.''

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden