Er waart een spook door Vlaanderen

Het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben voordat België volwaardig lid zal kunnen zijn van de Europese Unie. Omkoopaffaires, zedenschandalen, sluiting van autofabrieken en productiebedrijven, smeergelden, het houdt niet op. En tot overmaat van ramp wordt het Vlaams Blok steeds populairder. De auteur is Vlaming en tv-journalist.

Een jaar of tien geleden waren alle traditionele partijen vóór het verlenen van stemrecht aan de migranten. De opkomst van het Vlaams Blok deed ze bakzeil halen. Eerste minister Dehaene zag kans de zaak opnieuw aan te kaarten na de ontdekking van het lijkje van het Marokkaanse meisje Loubna Benaïssa en de indrukwekkende rouwdienst in Brussels grootste moskee. De Belgische publieke opinie leek eindelijk rijp om te accepteren wat in Nederland al geldt sedert 1986. Volgens het Verdrag van Maastricht moet het migrantenkiesrecht ook in België worden ingevoerd voor het jaar 2000.

Grote tegenstander van migrantenstemrecht is het Vlaams Blok. Daar die partij hoge ogen gooit in de strijd tegen de criminaliteit maakt zij een goede kans op een nog grotere verkiezingsoverwinning dan tevoren. Vlaams Blokker Gerolf Annemans is zeer populair door het inderdaad goede werk dat hij verricht in de parlementaire commissie die de Dutroux-affaire onderzoekt. Het ziet ernaaruit dat hij zijn kompaan Filip Dewinter - tot nog toe de populairste politicus met meer dan 80 000 voorkeursstemmen - gaat evenaren.

Hoewel de indruk bestaat dat politiek dier Jean-Luc Dehaene, de huidige eerste minister, achter de schermen al lang tracht orde op zaken te stellen, is tijdens de live-tv-uitzendingen van de bijeenkomsten van de commissie-Dutroux te zien hoe Annemans zwoegt om de waarheid over het justitieel optreden rondom Dutroux en - meer nog - Nihoul boven water te krijgen. Het is alsof Annemans alleen nog maar de bewijzen van chantage op gecompromitteerde hogere politici moet weten te vinden.

'Criminaliteit: harde aanpak' is één van de slogans van het Vlaams Blok. Het bekwame optreden van Annemans boezemt de vele Vlamingen die zich in de loop der eeuwen door vreemden altijd bedreigd voelden, vertrouwen in. Vreemdelingen waren in de (oorspronkelijk) Zuidelijke Nederlanden meestal bezetters: Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen, Duitsers. Om dan nog niet te spreken van de buitenlandse koolputters en scheepsbouwers, die in recentere tijden bekende Belgen voortbrachten als Adamo of Leonidas.

Vreemdelingenhaat was vroeger geen taboe en antiracisme een onbekende deugd. Ik lees het zopas bij ethicus Harry Kuitert. In Vlaanderen is men blijven steken in een vijanddenken over vreemdelingen. Juist omdat de criminaliteit onder gemarginaliseerde vreemdelingen nogal hoog is tracht de overheid in België hen te helpen bij pogingen hun eigen cultuur en religie te behouden, zodat zij niet nog meer gemarginaliseerd worden dan zij vaak al zijn.

De voorbije jaren werd het steeds duidelijker dat de harde aanpak van het Vlaams Blok hoofdzakelijk bedoeld is tegen de integratie van de allochtonen. Op een discriminerende wijze worden kruimeldieven en grote misdadigers op één hoop gegooid. Een electoraal uiterst vruchtbaar racisme. Om met Karl Marx te spreken: Er waart een spook door Vlaanderen.

In alle duidelijkheid kwam dat deze maand tot uiting in de neo-gotische Handelsbeurs aan een zijstraatje van de Antwerpse Meir. Vlaams Blok vierde daar het twintigjarig bestaan en gaf daarbij nog altijd blijk van regelrecht fascisme. Hoewel de bokshandschoenen van weleer niet meer in beeld zijn, liet de feestrede van de nieuwe landelijke voorzitter - nu met het uiterlijk van een yup - aan duidelijkheid niets te wensen over.

In het sinds de zestiende eeuw zo kosmopolitische Antwerpen komt straks wellicht een fascistoïde burgemeester aan de macht. Het Vlaams Blok is er met een derde van de kiezers achter zich nu al verschillende jaren de grootste politieke partij en staat op het punt af te stevenen op een meerderheid.

Onder de slogan 'Bezette Stad' - Paul van Ostayen moet zich in zijn graf omkeren! - wordt het vreemdelingenvraagstuk in een gratis brochure als een crimineel dossier voorgesteld. De in Antwerpen gevestigde niet-Europese vreemdelingen worden op een brutale wijze aangemaand het land te verlaten.

Antwerpen telt nu ongeveer 460 000 ingezetenen. Daarvan hebben er ongeveer 60 000 (waarvan ruim 6 000 Nederlanders), niet de Belgische nationaliteit. Is dit in een eenwordend Europa een reden om uitsluitend te hameren op 'Vreemdelingen buiten' en 'Eigen volk eerst'? De niet-Europese vreemdelingen - ook de in Vlaanderen geboren en getogen tweede generatie - worden afgeschilderd als destijds de joden, die ik in 1943 als kleine jongen met grote verhuiswagens van Depaire uit de buurt rondom de Antwerpse Pelikaanstraat zag wegvoeren.

Slechts één voorbeeld uit de brochure: “De toenemende islamisering van onze wijken dient te worden afgeremd door het invoeren van een moskeestop. Het overgrote deel van de moskeeën, koranscholen en islamitische centra dient vervangen te worden door een tijdelijke centrale moskee en/of islamitisch ontmoetingscentrum aan de rand van de stad”.

Het ziet ernaar uit dat dit nog gaat gebeuren ook. Al maanden lang is 'Het sportpaleis', vlak naast de Antwerpse E3-ring, getooid met Te Koop-borden. De vorige beheerder schijnt hard aan het werk te zijn om bij Arabische zakenrelaties voldoende kapitaal te vergaren en er - inderdaad - een reusachtig moslimcentrum van te maken dat aan de stad kan worden verhuurd. Dan zou het kunnen gebeuren dat een toekomstig Vlaams Blok burgemeester te zijner tijd alle islamieten in een getto kan laten opsluiten.

Bij een falende democratie kunnen democratisch gekozen fascisten de macht grijpen. Het staat nu te gebeuren in Antwerpen. Voor wanneer in heel België?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden