Er verandert weinig, toch is er irritatie op Goeree-Overflakkee

Dat is nou jammer. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft twee maanden geleden een eigen Nota Zondagsrust vastgesteld, en wat staat er op pagina vier? 'De nota is gebaseerd op de Zondagswet en moet worden herzien mocht deze worden ingetrokken.' Het is niet anders, de complete oplage kan volgens woordvoerder Bert Brand de prullenbak in.

Toch zal op Goeree-Overflakkee in de praktijk weinig veranderen. In kernen als Ouddorp, Goedereede, Middelharnis en Dirksland blijven de winkels op zon- en feestdagen gesloten, behalve die op campings en evenemententerreinen. En op Tweede Kerstdag en Tweede Paasdag mogen ook grote warenhuizen en meubelzaken de deuren openen.

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman (CDA) wijst er op dat het afschaffen van de Zondagswet nog maar een voornemen is van minister Plasterk. "We zullen eerst moeten afwachten of, en zo ja wanneer de wet echt wordt afgeschaft. Als dat al gebeurt kan daar nog best enige tijd overheen gaan. Maar ik verwacht dat een deel van de inwoners van Goeree-Overflakkee het afschaffen van de Zondagswet niet op prijs zal stellen."

Even verderop in Goes zullen de inwoners ook weinig merken van de ingreep van Plasterk. "Er was en blijft ruimte voor activiteiten op de zondag, al houden we hier wel rekening met elkaar", zegt burgemeester René Verhulst (CDA). "Natuurlijk kan een autotocht met old timers plaatsvinden. Of een concert in de open lucht. Maar wel op een tijdstip dat niet samenvalt met de diensten in de kerk. We houden ook geen Tiroler-avond naast het verpleeghuis en er staat geen kermis bij het hospice." Met andere woorden: daar komen ze in Goes, net als in die andere gemeenten, wel uit. Waar Verhulst zich echter kwaad om maakt is de symbolische waarde van de intrekking van de Zondagswet. "Mijn belang als burgemeester is dat allerlei groepen respectvol met elkaar omgaan. Waarom is het nodig een wet af te schaffen waarvan werkelijk niemand last had? Waarom moet die wetsintrekking zo uitgevent worden? Laat ik het zo zeggen: dit getuigt niet van verdraagzaamheid."

Burgemeester Arco Hofland (CDA) van de gemeente Rijssen-Holten was gisteren het meest kritisch. "Ik ben tegen de intrekking omdat ik geen maatschappelijk probleem zie dat motivering geeft voor de intrekking." Met andere woorden: had de minister zijn tijd niet beter kunnen besteden?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden