Er staan nog 2440 steenkoolcentrales in de planning

Electriciteitscentrale van EON op de Maasvlakte Beeld ANP
Electriciteitscentrale van EON op de MaasvlakteBeeld ANP

Terwijl in Parijs ruim 190 landen vergaderen over hoe de uitstoot van CO2 tegen te gaan, liggen er wereldwijd plannen klaar voor de bouw van 2440 elektriciteitscentrales die op steenkool worden gestookt. Het is zeer de vraag of die landen hun aan de Verenigde Naties (VN) opgegeven doelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zullen halen in 2030.

Joop Bouma

Een netwerk van klimaatanalisten maakte tijdens de klimaattop bekend dat de geplande bouw van nieuwe kolencentrales het klimaatdoel (maximaal 2 graden opwarming van de aarde) in gevaar zal brengen. De verbranding van steenkool levert namelijk een grote bijdrage aan de uitstoot van CO2.

Als alle kolencentrales die nu in de planning staan ook werkelijk worden gebouwd, zal de emissie van CO2 over vijftien jaar 400 procent hoger zijn dan wat nu berekend is om de 2 graden-doelstelling te halen, aldus Climate Action Tracker (CAT). CAT is een onafhankelijk samenwerkingsverband van vier onderzoeksorganisaties, waaronder het Nederlandse Ecofys.

De klimaatanalisten hebben half november alle plannen wereldwijd op een rij gezet. Terwijl veel landen omhoog zitten met hun kolencentrales - ook Nederland heeft er nog elf in bedrijf - zijn er nog tal van landen die nieuwe kolencentrales willen bouwen of aan het bouwen zijn.

Belemmering klimaatdoelen
In veel landen die in ontwikkeling zijn, worden kolencentrales gebouwd om snel aan de sterk groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen, maar in de EU worden de kolencentrales overwegend gebouwd om verouderde centrales te vervangen.

CAT analyseerde acht landen die elk meer dan vijf gigawatt aan kolencapaciteit willen bouwen: China, India, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, de Filippijnen en Turkije en de 28 EU-landen als geheel. Zeven landen, waaronder de EU, zullen door de bouw van nieuwe steenkoolcentrales de doelen die zij zelf hebben gesteld als bijdrage voor het VN-klimaatverdrag van Parijs, volgens de analyse niet halen.

"Het eerste dat deze landen zullen moeten doen is het afblazen van de kolencentrales die wel in de planning staan, maar nog niet zijn gebouwd", aldus Niklas Höhne, klimaatexpert van het Duitse NewClimate Institute. Höhne is verbonden aan de Wageningen Universiteit, waar hij les geeft in technieken om broeikasgassen tegen te gaan. Maar volgens Climate Action Tracker zal ook als de plannen worden afgeblazen, de uitstoot door kolencentrales te hoog zijn om de klimaatdoelen te halen.

Op deze interactieve kaart hieronder van Endcoal.org staan alle (geplande) kolencentrales op de wereld aangegeven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden