'Er ontstaat steeds meer wij tegen zij'

Politie heeft de plaats van de aanslag afgezet, omwonenden zoeken elkaar op. Beeld AFP
Politie heeft de plaats van de aanslag afgezet, omwonenden zoeken elkaar op.Beeld AFP

En weer schrok Londen wakker van een aanslag. Voor de derde keer in minder dan drie maanden krijgt de stad te maken met terrorisme. Dit keer waren moslims het doelwit.

Tim de Wit

Of er in de immigrantenwijk Finsbury Park spanningen leven tussen de verschillende groepen? De grootste bron van rivaliteit is die tussen supporters van Arsenal, die in het nabijgelegen Emirates-stadion spelen, en Tottenham Hotspur, de andere grote voetbalclub in Noord-Londen, zeggen inwoners. "Ik woon hier al bijna mijn hele leven", zegt Claire Correghan, die uit haar tuin geplukte bloemen voor de moskee neerlegt. "Er wonen hier ongelooflijk veel nationaliteiten, maar problemen met moslims zijn er nooit. Iedereen leeft hier vreedzaam naast elkaar. Ik was dit weekend nog in de moskee omdat de imam daar een open dag had georganiseerd om de vorig jaar vermoorde politica Jo Cox te herdenken. Ze zijn heel erg onderdeel van de gemeenschap hier."

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Bewoners bekijken de plek waar een busje op moskeegangers inreed in Finsbury Park in Londen. Beeld AFP
Bewoners bekijken de plek waar een busje op moskeegangers inreed in Finsbury Park in Londen.Beeld AFP

Juist die Finsbury Park-moskee had de dader, de 47-jarige Darren Osborne uit Cardiff, op het oog. Op zondagnacht wacht hij tot hij even na twaalven een groep moskeegangers na het avondgebed huiswaarts ziet gaan. Eén van de oudere moslims raakt vlak buiten de moskee onwel en krijgt hulp van omstanders. Osborne heeft de groep in het vizier en rijdt met een gehuurde bestelbus op hen in. De onwel geworden man overlijdt, negen anderen raken gewond van wie twee ernstig.

Als hij de bestelbus uitkomt roept hij: "Ik wil alle moslims doden" en "Dit is voor London Bridge", waarmee hij verwijst naar de aanslag van twee weken geleden. Even later arresteert de politie hem, nadat omstanders hem al op de grond hadden gewerkt. De man was niet bekend bij de veiligheidsdiensten en lijkt alleen te hebben gehandeld.

Vergelding

Veel moslims in Finsbury Park zijn aangedaan door de terreurdaad. Alsof de aanslag op de gewone moslim ineens als vergelding wordt gezien voor de terreuraanslagen van radicale moslims in Manchester en Londen. "Dit komt keihard aan", zegt Zamira, een jonge moslima die haar achternaam niet wil geven.

Ze vertelt over hoe bij vriendinnen onlangs de hoofddoek werd afgetrokken of stukken varkensvlees in hun gezicht werden gegooid. "Er ontstaat steeds meer een soort wij tegen zij. Terwijl ik hier ook ben opgegroeid. Ik heb net zoveel recht om mij Brits te noemen als zij."

Zij heeft het gevoel dat het klimaat aan het veranderen is. "Ik kijk wel over mijn schouder ja. Wie er naast me loopt. Je moet voorzichtig zijn, hoe moeilijk dat ook is om te accepteren."

Hard optreden

De Londense burgemeester Sadiq Khan kondigde aan hard op te treden tegen de groeiende moslimhaat. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal incidenten tegen moslims gestegen is. In de week voor de aanslag op de London Bridge registreerde de politie er 36, de week erna 120. Khan wil dat moslims nog veel meer aangifte doen. "Of het nu online is, of je wordt uitgescholden op straat. Doe aangifte. Dan kan de politie er meer aan doen."

De tekst loopt door onder de afbeelding.

Britse moslims bidden op de stoep in Finsbury Park. Beeld AFP
Britse moslims bidden op de stoep in Finsbury Park.Beeld AFP

Ook premier May was woedend over de zoveelste aanslag in korte tijd. Ziekmakend, noemde ze het. "Net zo ziekmakend als al die andere aanslagen." De premier bezocht de moskee in Finsbury Park snel, al aan het eind van de ochtend. Een groot verschil met haar optreden vorige week na de flatbrand in West-Londen, toen ze zware kritiek kreeg omdat ze pas na twee dagen slachtoffers ontmoette. May beloofde dat moskeeën strenger beveiligd zullen worden.

Het probleem blijft dat dit soort aanslagen moeilijk te voorkomen is. Een eenling huurt een bestelbus en rijdt op een willekeurige plek een mensenmassa in. Hoe kordaat de autoriteiten ook optreden, dat risico is haast onmogelijk uit te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden