Er onder

De 'onderliggende vraag' is niet altijd even diepzinnig als de spreker suggereert, meent Hans de Bruijn.

NRC-columnist en P.C. Hooftlaureaat Bas Heijne analyseert in een essay het politieke debat in Nederland. Eerst voert hij NPO-voorzitter Rijxman op. Die twijfelt of de media de bevolking wel voldoende representeren. Domineren hoogopgeleiden niet te veel? Je moet iedereen een stem geven.

Dat is het belangrijkste niet, zegt Heijne. Het gaat om 'wat er onder zit' - om een onderliggende vraag. Wat zijn de ideologische opvattingen over de goede samenleving? Daarover wordt geen fatsoenlijk debat gevoerd.

'Wat er onder zit' - het is een frame waarin de ander een platte redenering heeft en jij de verdieping aanbrengt, meer fundamenteel bent. Prachtig natuur- lijk, alleen kun je Heijne's analyse net zo goed omkeren. De een pleit voor een debat over wat een goede samenleving is. Nee, kan de ander zeggen, er is een onderliggende vraag: wordt de Nederlandse bevolking wel voldoende gerepresenteerd wanneer dat debat wordt gevoerd? Zo niet, dan is er geen fatsoenlijk debat.

Altijd opletten als iemand zichzelf de 'onderliggende vraag' toedicht. Is dat echt die fundamen- telere vraag? Of verwoordt iemand gewoon zijn eigen opvatting die hij meteen maar als onderliggend en meer fundamenteel framet?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden