'Er moet geld bij'/Verpleeghuisdirecteuren maken zich grote zorgen over personeel/Verpleeghuizen

AMSTERDAM - “We kunnen mensen wassen en op het toilet zetten. Maar als er iemand in een hoekje zit te huilen, moet het personeel vaak doorlopen.”

Dat zegt J. Koch, sectorhoofd verpleeghuiszorg van Rivas Medizorg in Gorinchem. Hij heeft 140 verplegenden en verzorgenden in dienst. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau Van Loveren heeft hij er 163 nodig, en in 2002 zelfs 170. “Dan zal de situatie echt zorgelijk zijn”, zegt Koch. “We hebben in deze regio nu al een wachtlijst van 150 tot 200 ouderen. Dat zijn de 'lichtere' gevallen. De zwaarste patiënten gaan voor, vaak via crisisopnames. Dat betekent een steeds grotere belasting.”

Dat merken ook andere verpleeghuisdirecteuren. “Ik heb fantastische werknemers, die niet gauw klagen en keihard werken”, zegt F. Vlak, directeur zorg van De Stichtse Hof in Laren (NH). “Maar telkens minder kunnen doen dan je geleerd hebt, leidt bij hen tot frustratie. Dat uit zich in een stijgend ziekteverzuim. In 1996 en 1997 was het verzuim hier zeven procent, in 1998 8,1 procent.” Dat maakt het personeelstekort nog nijpender. Vlak kampt nu al met een tekort van vijf procent. “We hebben zo'n 170 mensen in dienst voor de verzorging; dat zijn er acht à negen te weinig. Als de toestroom van steeds zwaardere patiënten naar het verpleeghuis aanhoudt, zal de behoefte aan personeel snel toenemen.”

Landelijk zijn er binnen een paar jaar vele duizenden extra werknemers nodig, blijkt uit het rapport van Van Westerhoven. Maar te weinig schoolverlaters kiezen voor een opleiding in de gezondheidszorg. Van Westerhoven: “Uit ons onderzoek komt óók naar voren dat verpleeghuispersoneel gemotiveerd en enthousiast is. Dat gegeven moeten de opleidingen gebruiken om meer studenten te trekken. En de uitval van personeel moet beperkt worden met betere arbeidsomstandigheden en salarissen.”

Verder moeten er gewoon 'centen en procenten' bij. Directeur Vlak: “Het kabinet gaat uit van drie procent groei, terwijl we nu al kampen met een tekort van zes procent. Die kloof moet echt gedicht, want wij balanceren nu op het randje van goede zorgverlening.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden