Herdenking

Er komt in het najaar een bezinningsdag over het coronavirus

 Minister-president Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.   Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Nederland krijgt na de zomer een ‘dag van bezinning’ over het coronavirus. Premier Mark Rutte kondigde vrijdagmiddag aan dat er een dag komt om ‘stil te staan bij de enorme impact die het virus heeft gehad.’

Niels Markus

In de eerste plaats wordt de dag in het leven geroepen om de ruim zesduizend aan het virus overleden personen te herdenken. Rutte wees erop dat dit aantal in werkelijkheid nog hoger ligt, omdat niet iedereen die aan het coronavirus overleden is als dusdanig geregistreerd wordt. “Het is een landelijke dag voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad.”

Rutte spreekt niet van een ‘dag van nationale rouw’. De invulling van de dag wordt breder dan dat. “Het virus heeft ook impact gehad op zoveel ouderen en mensen in eenzaamheid. Denk ook aan de taferelen in de ziekenhuizen. Daarom is het goed om even op de pauzeknop drukken, nadat we op zomervakantie zijn geweest.”

Veel meer details kon Rutte niet prijsgeven. De komende tijd wordt daar verder over gesproken, buiten het kabinet. De dag moet vooral regionaal en lokaal worden ingevuld. Burgemeesters en burgers krijgen daarbij een grote rol. Ook de datum staat nog niet vast. De Tweede Kamer had bij het kabinet aangedrongen op een herdenkingsdag.

Het kabinet besluit tot de bezinningsdag in de wetenschap dat het virus lang niet uitgedoofd is en dat het internationaal zelfs meer mensen besmet dan ooit. Sommige deskundigen denken dat het virus ook in Nederland in het najaar weer zal oplaaien. Rutte: “Ik hoop dat we zo’n dag één keer hoeven te organiseren en niet na vier maanden weer opnieuw. We hebben het virus een beetje richting uitgang kunnen duwen, maar het is nog niet het huis uit.”

Lees ook:

De balans na de eerste golf: 99 procent van de doden is 50-plus

Wat zijn de medische gevolgen van de eerste golf van het nieuwe coronavirus? De balans opgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden