'Er komt geen derde Maasvlakte'

Hans Smits neemt afscheid als directeur Rotterdams havenbedrijf

Nog niet zo heel lang geleden leek het slechts een kwestie van tijd tot hij zou worden aangelegd. Maar een derde Maasvlakte zal er niet komen. Dat zegt afscheid nemend directeur Hans Smits van het Rotterdamse havenbedrijf vandaag in een interview met Trouw.

"De internationale ontwikkelingen, als het gaat om goederenstromen en wat voor soort havens je nodig hebt, zijn zo dynamisch geworden dat je niet tientallen jaren meer vooruit kunt plannen", zegt Smits. In plaats daarvan moet bestaand havengebied intensiever gebruikt en geïnnoveerd worden.

Per 1 januari wordt Smits bij het havenbedrijf opgevolgd door Allard Castelein, die afkomstig is van Shell. Smits wordt volgend jaar de nieuwe topman van bouwbedrijf Janssen de Jong. Ook wordt hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit. Hij was sinds 2005 president-directeur bij het Rotterdamse havenbedrijf.

Grote gebiedsuitbreidingen zoals de Maasvlakte zijn volgens Smits tegenwoordig sowieso 'a hell of a job', omdat in Nederland regels en procedures veel te belangrijk zijn geworden. "Regelgeving is in principe gericht op bescherming van het bestaande, niet op het mogelijk maken van het nieuwe." Bovendien staat het volgen van de procedure voorop en niet de uitkomst, zegt Smits. "Wet- en regelgeving is ingewikkeld en kost veel tijd en geld. En wordt het resultaat beter? Nee."

Smits zou willen dat er gebiedsvergunningen komen. "Zodat je in de besluitvorming voor een gebied maar één keer door hoeft naar de Raad van State." Hij denkt ook aan overkoepelende regelgeving voor industriële complexen. "Dan gelden die regels voor de havengebieden van Rotterdam, Amsterdam, en voor bijvoorbeeld het DSM-complex in Geleen. Het zou heel veel tijd schelen en honderden miljoenen."

Hans Smits mist een 'sense of urgency' in Nederland en Europa. Hij pleit voor grotere investeringen in onderwijs en innovatie. "Anders voorzie ik dat Nederland binnen afzienbare tijd uit de toptien van meest competitieve landen ter wereld verdwijnt."

economie 21

Interview Hans Smits

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden