NieuwsPlasticverbod

Er komt een verbod op wegwerpplastic in Caribisch Nederland

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima doken in 2017 naar het koraal bij Saba. Beeld Photo News
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima doken in 2017 naar het koraal bij Saba.Beeld Photo News

Er komt een verbod op wegwerpplastic in Caribisch Nederland. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn dat overeen gekomen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (infrastructuur en waterstaat).

Vanaf 2021 mogen er geen plastic rietjes, bestek, tasjes en dekseltjes voor eenmalig gebruik meer worden verkocht.

Het verbod moet zorgen dat de natuur op en rond de eilanden niet verder ­beschadigd raakt. Rond de eilanden liggen koraalriffen die vervuild raken.

Ook het Europees Parlement ­besloot in 2018 tot een verbod per 2021 op de verkoop van plastic voor eenmalig gebruik. Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de plastic soep in zee bestaat uit wegwerpplastic. Het Caribisch deel van Nederland valt niet onder de EU.

Vervuiling gaat ook ten koste van het toerisme

Van Veldhoven wil de hoeveelheid plastic afval in Nederland fors terugbrengen. Volgens haar zijn de bestuurders in Caribisch Nederland eensgezind over het uitbannen van plastic ­afval. “Vervuiling die ten koste gaat van de schoonheid en gezondheid van de koralen is van invloed op het toerisme. Dat is één van hun belangrijkste inkomstenbronnen.”

Dat zegt ook eilandsecretaris Tim Muller op Saba. “Als je hier landt, zie je als eerste een bord met: ‘Saba, the unspoiled queen’ (‘Saba, de onbedorven koningin’). Wij leven van het ecotoerisme: mensen die komen duiken, wandelen en van de natuur genieten. We willen zo min mogelijk plastic troep.” Saba wil het verbod daarom al in 2020 invoeren.

Het kabinet biedt de drie eilanden juridische en financiële steun bij het terugbrengen van het plastic afval. Van het Nederlandse geld wordt op Saba onder meer een waterbottelfabriek gebouwd, waarvandaan herbruikbare waterflessen over het ­eiland verspreid gaan worden. Zo wil Saba een einde maken aan de grootschalige import van plastic flesjes.

Van Veldhoven zegt dat zij op de eilanden positieve reacties krijgt. “Nederland investeert veel in afvalbeheer”, zegt ze. “De grote afvalberg is opgeruimd en autowrakken zijn weggehaald. ” Eilandsecretaris Muller ­bevestigt dat er veel enthousiasme is. “We hebben al gesproken met supermarkten en restaurants. Het kan mensen niet snel genoeg gaan.”

Lees ook:

Het plastic is niet zomaar verdwenen

De EU trotseert de industrie en verbiedt wegwerpplastic. Maar de natuur wordt daarmee niet meteen weer schoon.

Verbod op wattenstaafjes en rietjes moet plastic soep doen slinken

Ze zullen nog wel even in de schappen blijven liggen: wattenstaafjes, rietjes, ballonstokjes, plastic borden en roerstaafjes. Maar als het aan de Europese Commissie ligt wordt de verkoop van wegwerpplastic strikt aan banden gelegd, en worden deze producten zelfs verboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden