'Er komt een pensioenopstand en wij gaan de leiding nemen'

Jan Nagel. © Jörgen Caris Beeld
Jan Nagel. © Jörgen Caris

INTERVIEW - "Blijf van mijn pensioen af!". Het door Ben Cramer gebrulde lijflied van 50Plus zal ook op het eerste partijcongres, zaterdag in Studio 21 in Hilversum, uit de speakers schallen. Gemorrel aan pensioenen en de koopkracht van ouderen zijn de speerpunten.

Maar noem 50Plus geen one-issue-partij, want dan krijg je met de trotse oprichter en voorzitter Jan Nagel te maken. "Andere politieke partijen laten het onderwerp liggen, en daarom komen wij voor de ouderen op. Maar we hebben een volledig programma, met originele plannen", bezweert Nagel.

Hoe kijkt u terug op het afgelopen jaar?

"Het is verrassend goed gegaan. Een nieuwe partij van de grond krijgen is hartstikke moeilijk. Maar ons is het gelukt om tussen al het publiciteitsgeweld van de grote partijen in acht provincies in de Staten te komen. En we hebben een zetel, of eigenlijk twee zetels, in de Eerste Kamer, doordat onze vicevoorzitter Kees de Lange er namens de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zit.

"En we hebben het aangedurfd om, in tegenstelling tot de PVV, een ledenpartij te worden. Er wordt een gedegen beleid gevoerd en er zijn geen onderliggende ruzies zoals je zag bij eerdere ouderenpartijen en bij nieuwe partijen als de LPF."

Begin dit jaar voorspelde u dat 50Plus met twee zetels in de Senaat een belangrijke rol kon gaan spelen. Hoe gaat dat tot dusver?

"Aangezien het praktisch uitgesloten is dat we verschillend stemmen, hebben we af en toe al een wippositie. Zo is er afgelopen dinsdag een motie over herziening van de hypotheekrenteaftrek met een meerderheid van één zetel aangenomen. Daar zijn we beslissend geweest."

Maar de toekomst van de partij ligt in de Tweede Kamer, zegt u. Wat voor rol kunnen jullie daar gaan spelen?

"Als de pensioenen en de koopkracht van ouderen tijdens de volgende verkiezingen nog steeds op het spel staan, dan worden we belangrijk. Je hebt tijdens de afgelopen kabinetten kunnen zien dat er niet veel zetels voor nodig zijn om het verschil te maken. Eerst D66, daarna de ChristenUnie en nu spelen de SGP en zelfs de twee dissidenten van het CDA een sleutelrol."

Voor hoeveel zetels gaat u?

"Ik denk dat ons bereik tussen de vijf en negen zetels zal liggen. Er gaat een pensioenopstand komen, en de mensen willen dat 50Plus daarin de leiding neemt. Ze pikken het niet langer. De verkiezingen zouden trouwens zomaar al in 2012 gehouden kunnen worden. Deze gedoogconstructie met de PVV is met alle problemen binnen het CDA niet lang houdbaar."

U loopt al lang mee in Den Haag. Hoe kijkt u aan tegen de problemen binnen klassieke volkspartijen als het CDA en ook uw oude partij, de PvdA?

"Ik behoor tot de generatie die dacht dat partijen als de PvdA en het CDA nooit aan hun einde zouden komen, laat staan af zouden brokkelen zoals nu het geval is. Maar ze zijn de grip op de kiezers volledig kwijtgeraakt. De drie partijen die later het CDA gingen vormen, hadden samen 77 zetels. In de laatste peiling stond het CDA nog op 11 zetels. Op deze manier duurt het niet lang voordat ze nog maar één zetel over houden. Al zou dat misschien wel de oplossing voor hun problemen zijn. Weten ze meteen wie de leider is, en kan de fractie unaniem stemmen."

En dat gaat u dus anders doen, om te beginnen met het congres van zaterdag.

"We willen laten zien hoe de jongste partij van Nederland zoiets doet, met spectaculaire optredens. Ben Cramer zingt 'Phantom of the Opera', er komt een ballet van dertig personen en er is een daverende muzikale slotshow waarin 'Afrika', 'Mandela' en 'Motown' zijn verwerkt. Want het moet natuurlijk wel inhoud hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden