NieuwsPalliatieve sedatie

Er komt een onderzoek met artsen en nabestaanden naar de stijging van palliatieve sedatie

Vicepremier Hugo de Jonge wil weten waarom het steeds meer mensen in de stervensfase in een diepe slaap worden gebracht.Beeld ANP

Minister Hugo de Jonge van volks­gezondheid laat komende tijd diepte-interviews afnemen met artsen, nabestaanden, patiënten en andere betrokkenen bij palliatieve sedatie. Hij wil weten waarom dit in een diepe slaap brengen in de stervensfase vaker voorkomt. Dinsdag schreef Trouw op basis van nieuwe cijfers dat het aantal palliatieve sedaties in tien jaar is verdrievoudigd, tot 35.500 vorig jaar.

De Jonge zegde al eerder een onderzoek toe naar die stijging. Uit een brief van De Jonge aan de Tweede ­Kamer blijkt nu dat dit onderzoek loopt. Uit de eerste literatuurstudies blijkt volgens de minister dat ook in andere landen het aantal palliatieve sedaties toeneemt. Volgens De Jonge zijn in Nederland vooral huisartsen vaker palliatieve sedatie gaan toepassen, in het bijzonder bij oudere patiënten met kanker.

Zorg over stijging

De zestig interviews die onder­zoekers gaan afnemen, moeten helderheid brengen over de beslissing om over te gaan tot palliatieve sedatie; hoe en door wie wordt die genomen? Daarna komen de onderzoekers met adviezen, onder meer over richtlijnen voor palliatieve sedatie.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en de christelijke patiëntenvereniging NPV spraken gisteren in Trouw hun zorg uit over de stijging van het aantal palliatieve sedaties. De NVVE vindt dat de onderzoekers ook moeten bekijken of palliatieve sedatie door artsen wordt gebruikt om de euthanasiewetgeving te omzeilen. Een woordvoerder van De Jonge stelt in een reactie dat er geen signalen zijn dat palliatieve sedatie daarvoor wordt gebruikt.

Het onderzoek loopt tot de zomer van 2021, maar De Jonge komt volgend jaar zomer al met de voorlopige uitkomsten.

Lees ook:

Palliatieve sedatie in tien jaar tijd verdrievoudigd

We sterven vaker in een diepe slaap en daar zijn zorgen over: is palliatieve sedatie niet een sluiproute voor euthanasie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden