Oud en nieuw

Er komen waarschijnlijk geen vreugdevuren tijdens jaarwisseling in Den Haag

Het vreugdevuur in Scheveningen tijdens afgelopen jaarwisseling.Beeld ANP

Het is heel onwaarschijnlijk dat er bij de komende jaarwisselingen vreugdevuren op de stranden bij de Haagse buurten Scheveningen en Duindorp te zien zijn. 

De organisatoren hebben geen verzekering kunnen krijgen en er is “geen sprake van een aantoonbare professionele organisatie”, laat waarnemend burgemeester Johan Remkes weten. Hij voegt er aan toe: “Wat het college betreft zal moeten worden ingezet op het veilig én feestelijk laten verlopen van de jaarwisseling ondanks dat de vreugdevuren hoogstwaarschijnlijk niet zullen doorgaan”.

Scheveningen heeft al jaren een nieuwjaarsrivaliteit met Duindorp, dat aan de andere kant van de haven ligt. De beide buurten proberen elk jaar in december hogere houtstapels te bouwen dan de ander. Bij het begin van het nieuwe jaar worden die stapels in brand gestoken. Bij de afgelopen jaarwisseling ging het mis. De Scheveningse houtstapel veroorzaakte een vonkenregen, die veel schade aanrichtte. De gemeente heeft ruim 260 schademeldingen gekregen.

Vonkenregen

De Scheveningse stapel was ongeveer 38 meter hoog. Dat was hoger dan de bouwers hadden afgesproken met de gemeente, maar die deed te weinig om de afspraken te handhaven. Die conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

Vanwege de vonkenregen is de gemeente dit jaar strenger. De organisatoren moeten vergunningen aanvragen voor de evenementen. Bovendien mag elke stapel nu hooguit 10 bij 10 bij 10 meter groot zijn.

Er zijn meer problemen met de aanvragen, laat Remkes weten. Zo geven brandweer en politie een negatief advies, bijvoorbeeld als het gaat om de omgang met de mensenmassa. Ook hebben de organisatoren niet laten uitrekenen hoeveel stikstof in natuurgebieden belandt bij de brand.

De gemeenteraad van Den Haag praat donderdag over de vreugdevuren. Volgende week dinsdag besluit de gemeente of er vergunningen worden verstrekt.

Lees ook:
Vreugdevuren nog maar tien meter hoog? ‘Dan breekt de pleuris uit’

Den Haag legt op de vreugdevuren op het strand aan banden. Een klap in het gezicht van veel Duindorpers.

Stapte burgemeester Pauline Krikke op voor het haar beurt was?

Pauline Krikke hield in oktober de eer aan zichzelf en kondigde haar vertrek als burgemeester aan op Instagram. Wat zijn de voor- en nadelen van voortijdig opstappen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden