Er komen ruim duizend agenten bij, maar dat is lang niet genoeg

Politieagenten in operationeel uniform op straat.Beeld ANP XTRA

De politie krijgt er de komende jaren 1111 nieuwe agenten en experts bij. De meeste gaan de wijken in, een derde wordt ingezet in de strijd tegen de zware en internationale cybercriminaliteit. 

Minister Grapperhaus (justitie en veiligheid, CDA) stelt hiervoor 291 miljoen euro beschikbaar, volgens de afspraak uit het regeerakkoord.

Probleem is alleen de werving van de nieuwe agenten, nu in veel sectoren de personeelstekorten oplopen. Vooral data-analisten en digitale experts krijgt de rijksoverheid nauwelijks binnen, vanwege de hoge salarissen in het bedrijfsleven. "Een enorme opgave", erkende Grapperhaus bij de toelichting op zijn plannen. De komende jaren gaan ook nog eens veel agenten met pensioen. De politie-academie wordt daarom uitgebreid (kosten: 16 miljoen euro) en er is iets meer geld voor het behoud van agenten in deze overgangsperiode.

Druk zal toenemen

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie waarschuwt dat de druk op de bezetting van de politie voorlopig alleen nog maar zal toenemen. "We zullen de grote uitstroom niet overal even goed kunnen bijbenen." Akerboom had meer geld willen hebben, maar hij noemt dit 'een goede eerste stap'. De politie leidt de komende jaren 17.000 nieuwe mensen op. In de organisatie werkten in 2017 ongeveer 65.000 mensen.

Jaarlijks gaat ook 64 miljoen euro extra naar betere en nieuwere ICT. De politie wil sneller informatie analyseren, uitwisselen met het buitenland en zo de (forensische) opsporing verbeteren. Deze week kwam naar buiten dat de DNA-profielen ontbreken van meer dan 21.000 criminelen in de databank van Justitie. Grapperhaus moet hierover nog voor de zomer uitleg geven aan de Tweede Kamer.

De korpschef en lokale politiechefs krijgen van de minister meer ruimte om beslissingen te nemen binnen de politie, bijvoorbeeld bij het besteden van hun budget. Die aanbeveling van de commissie-Kuijken neemt Grapperhaus over.

Lees ook: Agenten houden de wapenstok veel vaker op zak
De politie gebruikt minder geweld. Maar hoe dat komt? De politie zelf weet het niet. 
Betere cijfers zijn nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden