Er komen geen saaie dozen in het Noord-Limburgs agropark

door Jeroen den Blijker

Is er een alternatief voor de varkensflat? In Horst wordt gewerkt aan een ander vorm van grootschaligheid, gewoon op het platteland.

Hier en daar een boerderij, met op de achtergrond het geluid van de A73. De Witveldweg tussen Horst en Venlo ligt tussen open velden. Bomen omzomen boerenerven. Een heel ander tafereel dan het tochtige industrieterrein in Westzaan waar, als het aan de initiatiefnemers ligt, een duurzaam agropark met een ’varkensflat’ komt, voor ten minste 150.000 varkens.

In Noord-Limburg leiden schaalvergroting en duurzaamheid evenwel tot een andere oplossingen. Hier willen een grote varkenshouder uit Limburg, een grote kippenhouder uit Brabant en een installatietechnisch bedrijf uit Horst een agropark bouwen, ontworpen voor het bestaande landschap, geheten: Nieuw Gemengd Bedrijf. Een plan dat op veel belangstelling uit de agrarische wereld kan rekenen.

„Op hun huidige locaties lopen varkensbedrijf Houbensteyn en het vleeskuikenbedrijf Kuijpers Kip aan tegen de grenzen van hun groeimogelijkheden”, legt Trudy van Megen, van innovatiebureau Knowhouse uit. „Maar hier zijn volop mogelijkheden; dit is een landbouwontwikkelingsgebied.”Â

Het Nieuw Gemengd Bedrijf moet onderdak bieden aan 1,2 miljoen vleeskuikens en 32.500 varkens.

Uitgangspunt van het park is dierenwelzijn. „Wil dierenwelzijn rendabel zijn dan is wel een andere schaalgrootte vereist”, zegt Van Megen. Kuijpers Kip denkt nu bijvoorbeeld aan de bouw van een eigen slachthuis, gekoppeld aan de kippenfarm. „Het transport met kippen behoort dan definitief tot het verleden.”Â

Een tweede uitgangspunt is dat grootschalige landbouw in Nederland alleen kans heeft als duurzaam wordt gewerkt. Het nieuw gemengd bedrijf krijgt daarom een bio-energiecentrale. Daar wordt alle mest, aangevoerd via pijpleidingen, omgezet in elektriciteit en warmte, te gebruiken voor het grote glastuinbouwgebied Californië dat aan de overzijde van de A73 is gepland.

Natuurlijk, grootschaligheid vereist veel grotere gebouwen dan nu in de landbouw gangbaar is. ,,Maar het typerende open karakter van het landschap willen we behouden”, zegt Tatjana Trzin, die als bouwkundig architect het Nieuw Gemengd Bedrijf ontwerpt. Zo worden de open velden zoveel mogelijk gespaard. Trzin: „Het is eigenlijk ontworpen met de bewoners van de Witveldweg in het achterhoofd.”

„Het moet echt een park worden, met transparante gebouwen en een mooi kantoor annex bezoekerscentrum”, zegt de architect. Geen saaie dozen dus, maar licht van buiten en binnen. „Voor de werknemers moet het ook een plezierige werkplek zijn: die kunnen lekker in het park lunchen als het weer dat toelaat.” Â

Omwonenden vrezen echter het vrachtverkeer. Of dat hun eigen kansen op bedrijfsuitbreiding verkeken zijn zodra Nieuw Gemend Bedrijf een feit is: de belangen van locale boeren moeten dan wijken voor bedrijven van elders. Trudy van Megen: „Voor dat transport zoeken we een oplossing. Misschien is een extra afslag van de A73 haalbaar; in 2012 vindt hier ook de Floriade plaats. En wat de uitbreidingsmogelijkheden betreft: wie interesse heeft, kan inhaken op dit plan en zich aansluiten op de bio-centrale. „Verder is het natuurlijk aan de gemeente Horst te bepalen wie wel of niet mag uitbreiden”, zegt Van Megen. Er is een milieutoetsing aan de gang. Met de bouw kan op zijn vroegst in 2008 worden begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden