OpinieRacisme

Er klinkt racistisch geraas, en wat doe ik?

‘Ze’ moeten het oplossen, klinkt het als het om racisme gaat. Maar ‘ik’ wil iets doen, schrijft Gerard Sierksma, emeritus hoogleraar sportstatistiek Universiteit Groningen.

Zaterdagochtend stond ik langs het veld. Mijn kleinzoon speelde ‘midden’. Verder langs het veld wat opa’s, moeders en nog wat vaders en oma’s. Nog steeds, inderdaad nog steeds, wordt vanaf de zijlijn de scheidsrechter bekritiseerd, en minimaal verbaal belaagd. Ik heb onlangs meegemaakt dat de scheids het gekritiseer beu was, naar de kant liep en de bemoeial vroeg in te binden. Goed van die scheids. Ik deed niks. Wat kon ik doen?

Een dag later. Zondag. Zelden zit ik nog op de tribune. Dat geslenter naar de ‘ingooi’ en dat terugspeelgetreuzel op de keeper hebben mijn animo behoorlijk doen dalen. Misschien met m’n kleinzoon volgende week; een trouwe supporter zal ik niet worden.

Die spreekkoren vanuit het hardekernvak F, of zoiets, ken ik van vroeger. Ook toen al gepaard gaand met racistisch geraas. Ook toen deden ze (sic!) er niks aan. Ik ook niet. Wat kon je (sic!) doen. Ik raakte eraan gewend, hoorde het niet meer en wilde het niet horen. Om die banaan heb ik zelfs een beetje gegrinnikt.

Afgelopen weekend slaat plots de vlam in de pan. Verontwaardiging alom. En terecht. De gekrenkte Ahmad Mendes Moreira van Excelsior wordt, na racistisch te zijn vernederd door de harde kern van FC Den Bosch, nagetrapt door coach Erik van der Ven van Den Bosch. Mendes Moreira daarover later live op tv: “Hij (VdV) zei dat ik een zielig mannetje ben” en “Denk je dat we dit anno 2019 moeten accepteren ofzo?”

Lang waren we met z’n allen niet zo eensgezind als in deze week. Van der Ven omarmt alsnog Mendes Moreira en wij het oude recept: hard straffen, stadionverbod, opsluiten. En wie moet dat alles doen? Inderdaad, ZE. Ze moeten het probleem oplossen.

Als wij weggaan met z'n allen, is er niemand die het ziet en hoort

Maar ik wil iets doen. Iets. Misschien volgende week. Als het weer gebeurt en ik ben erbij: wegwezen, het stadion uit als het geraas begint. En dan liefst allemaal eruit: spelers, coaches, supporters, mijn kleinzoon, ik, allemaal. Laat ze maar zitten en schreeuwen. Als wij weggaan met z’n allen is er niemand die ze ziet en hoort. Ik hoop trouwens wel dat als we inderdaad volgende week gaan, we wel kunnen blijven zitten: die racistische spreekkoren gun ik mijn kleinzoon niet.

Weglopen dus wellicht. Weglopen bij racisme betekent niet dat je er vóór wegloopt. Toch? Klinkt mooi, maar werkt het echt? Is het hooligan-racisme op deze wijze uit te bannen? Vast niet. Is er dan niet iets te bedenken dat, al is het voorlopig, wel werkt? Ik waag een poging.

Here we go. Het racistisch geschreeuw in vak F begint. Op dat moment zakt een scherm neer precies voor dat vak en wel zo dat de schreeuwers de wedstrijd niet meer kunnen zien. Of, misschien is het handiger om een aantal van die lange plastic pierlala’s aan het dansen te brengen door ze voor hun neus op te blazen. Die dansende plastic slungels ontnemen die schreeuwers het zicht op het veld. En ik zou er een aantal luidsprekers bij doen, gericht op dat schreeuwersvak. Draai dan de volumeknop flink ‘open’ met harde applausgeluiden en wel zo ver open dat hun racistisch geraas wordt overstemd en geneutraliseerd.

Isoleer en neutraliseer het racisme in de stadions. Dat zou een oplossing kunnen zijn. Voorlopig. Ik weet nu niks beters. Machteloos. Over twee weken speelt hij tegen de ‘bovenste’ en staat mijn kleinzoon vast weer ‘midden’. Ik ga er wat van zeggen als…. Misschien.

Lees ook:

Nederlandse profs staan een minuutje stil bij racisme, zou het helpen?

Op of langs de voetbalvelden vindt nog steeds veel racisme plaats. De Fifa poogt er met een driestappenplan iets aan te doen, maar zet dit zoden aan de dijk? 

Premier Rutte ergert zich aan vragen over racisme: ‘Vraag je af wat je er zelf tegen doet’

De politiek alleen kan het racismeprobleem niet oplossen, vindt premier Rutte. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vroeg hij daarom de hulp van de Nederlander. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden