Er karren al 116.000 elektrische auto's door ons land

MERLIJN VAN DIJK

In oorverdovende stilte razen ze steeds vaker voorbij: elektrische auto's. Een paar jaar geleden nog een luxe zeldzaamheid voor Tes-la-fans met een dikke portemonnee, heden ten dage niet meer uit Nederland weg te denken.

Het aantal geheel of gedeeltelijk elektrische auto's knalde vorig jaar door de grens van 100.000. Op dit moment karren iets meer dan 116.000 elektrische bolides door ons land, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

En voor de critici onder u: ja, daar zitten ook hybride auto's tussen die stiekem benzine of zelfs diesel slurpen als de accu leeg is. Maar wees gerust, uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat deze nepperds de helft van alle schoon gereden kilometers voor hun rekening nemen. Geen beroerde statistiek.

En de hogeschool had meer goed nieuws. In 2016 verdubbelde het aantal schoon geladen kilometers op het publieke laadnetwerk naar 80 miljoen kilometer. De milieubewuste autofiel weet de duurzame laadpaaltjes dus steeds makkelijker te vinden.

We moeten de hosannasfeer natuurlijk niet overdrijven. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is één op de 75 in Nederland gereden autokilometers elektrisch. Oftewel: 98.6 procent is niet elektrisch. Nog een lange weg te gaan dus.

Toch ligt het momentum meer en meer bij de stekkerauto. Niet voor niets liet elektrische autobouwer Tesla deze week op de beurs zijn hielen zien aan het fossiele Ford qua beurswaarde. General Motors komt al in het vizier. Dit, terwijl Tesla bij lange na niet zoveel auto's verkoopt als de twee Amerikaanse reuzen.

Oppassen bij oversteken is nu geboden. De elektrische statusblikken zijn natuurlijk goed voor het milieu, maar je hoort ze niet aankomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden