Er is wèl iets op tv elke avond

Kerst is achter de rug, de oudejaarsconference van Claudia de Breij komt eraan (volgend jaar weer van Youp van 't Hek); het televisiejaar zit er bijna op. Na een jaar goed kijken kan ik zeggen: er is wèl iets op tv elke avond. Ik ben verrast door de kwaliteit. Mooie documentaireseries, interessante populair-wetenschappelijke programma's, drama, kindertelevisie, levendige onderzoeksjournalistiek.


Zijn er trends te ontdekken? Het is altijd nattevingerwerk en bestaande trends liepen natuurlijk naadloos door in 2016. Toch weerspiegelt het werk van televisiemakers datgene waar mensen in de samenleving mee bezig zijn.


Eén trend die doorzet is: de tv gaat vaker ergens over. Programma's hadden meer dan voorheen een maatschappelijk randje, en BN'ers lijken de spelshows te verruilen voor kwesties uit het echte leven. Zo zei presentator Beau van Erven Dorens de showbizz vaarwel en dook met 'The Amsterdam Project' (RTL) in de wereld van daklozen - 'echte mensen'. Hij kreeg enkelen op de rit; aandoenlijke televisie. En Floortje Dessing reisde niet alleen naar bewoners van afgelegen oorden, maar bracht ook het verwoeste Syrië in beeld.


Als BN'ers al een kunstje moesten leren, was het niet alleen dansen of zingen, maar ook thrillerschrijven in 'De pennen zijn geslepen' bij AvroTros, en professioneel fotograferen in RTL's 'Het perfecte plaatje'. Golden boy Humberto Tan won de fotografiewedstrijd (net als de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator en de Sonja Barend Award 2016 voor het beste tv-interview), en wij kregen een inkijkje in het vak van fotograaf.


Het spannende programma 'Hunted' (AvroTros) liet een ander vak van dichtbij zien. Twaalf burgers gingen op de vlucht en moesten drie weken uit handen blijven van een speciale opsporingsdienst. Wat kunnen en mogen die rechercheurs veel! De kwestie terrorismeopsporing versus privacy in een notendop.


Ondertussen ging Sophie Hilbrand voor BNN opgewekt verder met haar verkenning van ethische grenzen aan het medisch verbeteren van het lichaam. Na 'Sophie in de kreukels' over de druk van de schoonheidsindustrie van botox en fillers, dook ze met filosoof Bas Haring in een nog verontrustender ontwikkeling in 'Klonen: Wens of waanzin'. Dokters in Zuid-Korea en Argentinië klonen er al op los met honden en paarden. Het was luchtig gepresenteerde, maar interessante tv die discussie opwerpt.


Dat gold dit jaar ook voor de nieuwe formats van de EO, met programma's als 'Rot op naar je eigen land' (zelf ervaren hoe het leven als vluchteling is), 'Rot op met je milieu' (zelf leven tussen het afval) en 'Arm in Nederland? Eigen schuld' (tijdelijk zelf aan de bedelstaf raken). Ik bekijk die kwesties nu echt door een andere bril.


Werd het geheel te machtig, dan klopte 'RTL Late Night' er wel wat lucht in - tot de winterstop. Kortom, er was iets op tv. Ik hoop ook in 2017.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden