Er is weer toekomst voor Griekse cinema

'Dogtooth' was vorig jaar een van de ontdekkingen in Cannes. (Trouw) Beeld
'Dogtooth' was vorig jaar een van de ontdekkingen in Cannes. (Trouw)

Grieken liegen. Niet alleen over schulden en tekorten, zoals we de afgelopen weken vernamen, maar ook over het leven op aarde. Dat is althans de prachtige premisse van het Griekse drama ’Dogtooth’ (originele titel: ’Kynodontas’) waarin drie kinderen nog nooit buiten de omheining van de ouderlijke villa zijn geweest. De ouders hebben hun kroost – adolescenten reeds – in gevangenschap van alles wijs gemaakt. Dat een zoutvaatje een telefoon is. Dat een poesje een levensgevaarlijk dier is.

Belinda van de Graaf

’Dogtooth’ was vorig jaar een van de ontdekkingen in Cannes, waar de zwarte komedie werd bekroond met de Prix Un Certain Regard. De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos verbrak daarmee een lang stilzwijgen. ’Eternity and a Day’ van de Griekse veteraan Theo Angelopoulos won twaalf jaar geleden de Gouden Palm in Cannes, maar het werk van de 74-jarige Angelopoulos was toen al aardig aan het verstoffen. Hoe moest het verder met de Griekse cinema? Was er wel een Griekse cinema?

]]>

Met ’Dogtooth’ biedt Lanthimos goede hoop voor de toekomst. Het strak gestileerde, tot in de puntjes uitgedachte drama openbaart een totaal eigen wereld, waar absurde wetten en regels gelden, vooral rond seks en geweld, en waar kinderen, als in een angstaanjagende scifi, compleet in de macht zijn van hun ouders.

Lanthimos vertelt hiermee ook een groter verhaal. Het gaat niet alleen over Griekse ouders die hun kinderen graag thuis en afhankelijk houden, maar ook algemener, over het gebrek aan informatie, over het opgroeien in een schijnwereld. De film laat zien wat er gebeurt als je mensen maar iets wijs maakt, en welke uitwerking dat heeft op lichaam en geest. De Griekse actualiteit komt ondertussen verrassend dichtbij.

'Dogtooth' was vorig jaar een van de ontdekkingen in Cannes. Beeld
'Dogtooth' was vorig jaar een van de ontdekkingen in Cannes.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden