'Er is voortdurend herkenning'

Het Liedboek voor de Kerken verdwijnt. Wat hebben de liederen betekend? Vandaag: Arie van der Veer over herkenning.

Arie van der Veer aarzelt geen moment. Zijn favoriete lied uit het Liedboek is geschreven door Huub Oosterhuis: 'De Heer heeft mij gezien en onverwacht.' "Daarover hoef ik niet lang na te denken", zegt Van der Veer, de predikant die het EO-programma Nederland Zingt presenteert en voorzitter was van deze omroep.

Van der Veer leest de verzen voor. "Als je de regels langsloopt is er voortdurend herkenning. Het lied zit vol bijbelse noties", vertelt hij. "Centraal staat de boodschap dat God het hart aanziet en dat je innerlijk vernieuwd moet worden."

"Vooral in de coupletten twee en drie weet Oosterhuis veel bijbelse uitdrukking te verwerken op een heel poëtische manier. Bijvoorbeeld dat God 'in zijn handen onze naam heeft geschreven' en 'dat hij ons neemt tot zijn bruid'."

Dit lied van Oosterhuis is populair bij de kijker van Nederland Zingt, weet Van der Veer. "Ik heb elke week een gast in de uitzending die een lied mag aanvragen. Het komt wel eens voor dat we een lied niet in ons archief hebben. Bij dit lied is dat niet het geval. Ik schat in dat dit gezang wel een blijvertje is in de kerken."

Een reden dat het nummer geliefd is komt, denkt Van der Veer, doordat de tekst 'multitoepasbaar' is. "De tekst is heel persoonlijk. Dat is denk ik de belangrijkste reden voor het succes. Bovendien kun je het op verschillende manieren interpreteren. Gaat het over wedergeboorte? Of gaat het over iemand die ontdekt dat God naar hem omziet?" En, vermoedt de predikant, er is wat hem betreft nog een reden waarom dit lied bij velen op één staat: "De melodie is ook zo mooi."

Opnieuw geboren
De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen. Hij heeft mijn licht ontstoken in de nacht, gaf mij een levend hart en nieuwe ogen. Zo komt Hij steeds met stille overmacht en zo neemt Hij voor lief mijn onvermogen.

Hij doet met ons, Hij gaat ons in en uit. Heeft in zijn handen onze naam geschreven. De Heer wil ons bewonen als zijn huis, plant als een boom in ons zijn eigen leven, wil met ons spelen, neemt ons tot zijn bruid en wat wij zijn, hij heeft het ons gegeven.

Uit gezang 487

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden