Maatregelen coronavirus

Er is veel voor nodig om het Nederlandse parlement tot stilstand te brengen

Kamerleden dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de herdenking van Jos van Kemenade. Van Kemenade (PvdA) was in de jaren 70 en 80 tweemaal minister van Onderwijs.  Vanwege het coronavirus werken enkele Brabantse kamerleden vanuit huis. Beeld ANP
Kamerleden dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de herdenking van Jos van Kemenade. Van Kemenade (PvdA) was in de jaren 70 en 80 tweemaal minister van Onderwijs. Vanwege het coronavirus werken enkele Brabantse kamerleden vanuit huis.Beeld ANP

Brabantse Kamerleden blijven thuiswerken, waar mogelijk. Maar als er belangrijke debatten zijn, zullen Kamerleden toch naar Den Haag moeten komen.

Technisch is het vast mogelijk om Kamerleden te laten vergaderen per videoconferentie, in het uiterste noodscenario bij een corona-uitbraak. Maar juridisch wordt het lastig. De reglementen van de Tweede Kamer schrijven nu eenmaal voor dat Tweede Kamerleden aanwezig moeten zijn om besluiten te nemen.

Fractievergaderingen per video, op de eigen fractiekamer, die kunnen weer wel. De VVD-fractie heeft er gisteren mee kunnen experimenteren. Drie Brabantse leden van de Tweede Kamer werken vanwege het coronavirus vanuit huis en belden in via een beeldscherm bij het wekelijkse overleg. Een van hen was fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zelf, die in Breda woont en zich stipt houdt aan het advies van het kabinet voor alle Brabanders om waar mogelijk thuis te werken. Zijn stoel bleef leeg, maar vanaf het scherm keek hij opgewekt de vergaderzaal in. Ook bij CDA en D66 bleven Kamerleden weg.

Er is veel voor nodig om het Nederlandse parlement tot stilstand te brengen. Zolang er nog 76 Kamerleden aanwezig zijn, het ‘quorum’, kan het parlement besluiten nemen. Voorlopig hebben de fracties nog andere opties achter de hand om het parlement volop in bedrijf te houden. Die opties kunnen ook van pas komen als meer delen van Nederland het advies krijgen om thuis te werken.

Pairen

De SP oefende gisteren al met de optie van het ‘pairen’ bij stemmingen. Fractievoorzitter Lillian Marijnissen was voor het eerst sinds mensenheugenis niet aanwezig bij die stemmingen. De SP had tevoren achter de schermen geregeld dat haar lege stoel gecompenseerd zou worden door een andere lege stoel, maar dan bij haar politieke tegenstanders, waar ook Brabantse Kamerleden afwezig zijn. Het is een gebruik dat bij ziekte van Kamerleden wel vaker uit de kast wordt gehaald. De SP wil er doorgaans niet aan meedoen, maar doet vanwege corona nu voor het eerst mee aan dit ‘pairen’.

Sowieso is de SP van alle fracties het meest strikt in het uitvoeren van het kabinetsadvies om waar mogelijk thuis te werken. Ook de twee andere Brabantse SP-Kamerleden bleven thuis, net als het Eerste Kamerlid Tiny Kox. Wat niet wil zeggen dat de Brabantse SP’ers deze week helemaal thuisblijven. Voor belangrijke debatten die zij alleen zelf kunnen voeren, maakt de fractie een uitzondering.

Flatje in Den Haag

Sommige Brabantse Kamerleden profiteren van hun flatje in Den Haag, zoals 50-Plus fractievoorzitter Henk Krol, die in Breda woont. Hij was maandag al in Den Haag toen het advies kwam voor alle Brabanders om thuis te werken. Bij de PvdA woog het Brabantse Kamerlid Attje Kuiken dat kabinetsadvies weer net iets anders. Zij kwam vanuit Breda naar het Binnenhof, omdat ze woensdag sowieso voor een belangrijk debat in de Kamer moet zijn.

GroenLinks heeft zijn partijcongres van komend weekeinde uitgesteld; dat zou plaatsvinden in Den Bosch. Ook daar valt de schade mee. Er moet wel een lijsttrekker benoemd worden, maar met Jesse Klaver als enige kandidaat kan dat ook drie maanden later, zoals nu het plan is.

Lees ook:

Het ene land sluit streng de grens, het ander blijft laconiek voetbalpubliek toestaan

In Frankrijk worden lokale markten gesloten, terwijl Londen nog wikt en weegt. Europa reageert verschillend op de corona-uitbraak.

Economische groei zwaar onder druk door corona en olie

Sinds de financiële crisis van 2008 kelderden de wereldwijde beurskoersen niet zo hard als maandag. Beleggers voorzien dat het nieuwe coronavirus grote economische gevolgen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden